< Naar overzicht

Jaren 30 woning isoleren – Waar start je?

27 juni 2022


Jaren 30 woningen zijn erg populair in Nederland. Het zijn prachtige woningen en ze staan vaak op een gunstige plek in de stad. De huizen zijn karakteristiek met herkenbare elementen.

Een nadeel is dat ze vaak slecht geïsoleerd zijn. Rond 1975 werd pas gestart met isoleren tijdens de bouw. De vloeren van jaren 30 huizen zijn meestal van hout, het dak en de spouwmuren zijn niet geïsoleerd. Je komt er ook nog regelmatig enkelglas of glas in lood tegen.

Er zijn genoeg reden om te starten met isoleren. De hoge gasprijs is in 2022 dé belangrijkste reden. Op lange termijn is energiebesparing en natuurlijk het milieu belangrijk voor iedereen.

De vraag is, hoe start je?

Welke stappen zijn logisch bij het isoleren van een jaren 30 woning?

In deze tijd denk je misschien dat zonnepanelen een goede investering zijn om zelf energie op te wekken. Dat klinkt logisch omdat volgens Milieucentraal.nl gemiddeld 50% naar verwarmingskosten gaat. Het kost dus veel energie om je woning op te warmen. Maar, juist daarom is de grootste prioriteit om de warmte vast te houden. Dat doe je allereerst door de ‘schil’ om je woning te isoleren. Denk aan dakisolatie, HR++ glas of triple glas, en de buitenmuren en de vloer te isoleren.

Vloerisolatie door de houten vloer te vervangen in een jaren 30-woning

Houten vloeren zonder isolatie verliezen veel warmte. Bekende oplossingen zijn vloerisolatie op de vloer, onder de vloer of bodemisolatie op de grond van de kruipruimte.

Een goede oplossing is om de vloer aan de bovenkant of onderkant te isoleren. De lucht of afwerende laag kan de warmte beter afweren en zorgen dat de vloer van de woonkamer, keuken, gang etc. boven de grond warm blijft.

De combinatie met vloerverwarming kan wel een uitdaging zijn. Lees daarover straks meer.

Bodemisolatie
Een andere keus is om de bodem te isoleren. Bijvoorbeeld met eps-korrels. Dit heeft meerdere nadelen. Korrels kunnen lucht veel minder goed vasthouden. Daarnaast kan water in de kruipruimte ervoor zorgen dat de korrels ophopen aan één kant. Bij bodemisolatie met zeil is het nadeel dat er water bovenop kan blijven staan. Dat water zorgt voor vocht in de kruipruimte en tast het hout aan. Lees hier meer over het isoleren van een houten vloer.

Jaren 30 woningen zijn uitermate geschikt voor schuimbeton met vloerverwarming

Vloerverwarming op een houten vloer plaatsen

In een jaren 30 woningen ligt meestal een houten vloer. Is deze al geïsoleerd of wil je deze isoleren en daarbij vloerverwarming plaatsen?

Dat kan wel. Maar, let dan op dat je een damprem plaatst. De vloerverwarming kan er anders voor zorgen dat de houten balken gaan rotten. De vloerverwarming warmt de lucht op en kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat. Vooral de uiteinden van de balken kunnen rotten. Vocht kan ook zorgen dat bestaande isolatie aangetast wordt. Allemaal redenen om de kruipruimte ook goed te ventileren.

Kies voor een duurzame oplossing door de houten vloer te vervangen voor schuimbeton met daarin vloerverwarming. Lees meer.

Isoleer de gevel met spouwmuurisolatie

Isoleren van de spouwmuur? Je bespaart tot 30% op je energierekening. Daarmee betaal je de investering in zo’n vier jaar terug. De spouwmuur moet dan wel 25 centimeter of dikker zijn. Om erachter te komen of het mogelijk is om te isoleren kan je een adviseur vragen om langs te komen. Hij boort een aantal gaten in de muur en kan naar binnen kijken. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met minerale glaswol.

Dakisolatie in een jaren-30 woning

Gebruik je de zolder regelmatig? Dan is dakisolatie erg zinvol. Want warmte gaat immers naar boven. Ook in de zomer wil je deze ruimte koelen. Isolatie helpt dan om de warmte te weren en de koude lucht vast te houden.

Gebruik je de zolder minder vaak? Probeer dan om de zolder af sluiten met een deur, gordijn of luik. Je zorgt zo dat de warmte niet naar de zolder gaat. Let wel op dat je blijft ventileren en dat de zolder in de winter niet te koud wordt. Er kan dan vocht en schimmel ontstaan.

Isolatie van de voordeur in een jaren 30 woning

De voordeur is vaak een herkenbaar element van een jaren 30 woning. Echte originele deuren hebben glas-in-lood. Dat is erg mooi, maar niet geïsoleerd. Dat is wel goed mogelijk met folie, een voorzetraam of door het glas-in-lood tussen dubbelglas te zetten. Ga voor HR++ glas om in aanmerking te komen voor subsidie.

Schuimbeton met vloerverwarming in jaren 30 woningen

In jaren 30 woningen is de nieuwste innovatie om schuimbeton met vloerverwarming te plaatsen. Daarvoor wordt de houten vloer compleet verwijderd.

Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor deze oplossing:

  • Definitief verlost van krakende houten vloer
  • Geen muffe lucht, stank en ongedierte meer in de kruipruimte
  • Geen last meer van water en vocht in de kruipruimte
  • Schuimbeton zit vol isolerende luchtbelletjes
  • 20% besparen op je energierekening
  • Geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling
  • Schuim is milieuvriendelijk en recyclebaar

Kies voor duurzame isolatie

Er zijn zoveel mogelijkheden om te isoleren. Je hebt je waarschijnlijk goed ingelezen en verdiept in de verschillende mogelijkheden. Wil je toch even kort overleggen? Neem gerust contact op

Of lees eerst meer informatie

Gerelateerde blogs