< Naar Home

Vloer isoleren met schuimbeton?

Waarom kiezen zoveel particulieren voor een schuimbetonvloer?

 • Ieder jaar 20% besparing op de energierekening
 • Tijdelijk met subsidie
 • Hoge isolerende waarde
 • Stopt geurtjes en schimmels
 • Geen krakende houten vloer meer
 • Aantrekkelijk in prijs
 • Geschikt om gasloos te verwarmen (door vloerverwarming aan te sluiten op warmtepomp)
 • Geschikt voor vloerkoeling
 • Woning krijgt een hoger energielabel

Deze informatie over schuimbeton is geschreven voor particulieren, zzp’ers en mkb bedrijven.

Ben je bedrijfseigenaar en wil je meer dan 600 m2 schuimbeton laten storten? Kijk dan op deze pagina.

Wat is schuimbeton?

Als vloer
Schuimbeton wordt samengesteld uit cement, water, toeslagmaterialen en een schuimvormende hulpstof. Het is licht van gewicht en werkt vochtwerend. Eén van de eigenschappen van schuimbeton is dat het zo goed isoleert. Dat komt onder andere door de luchtbelletjes in het beton. Juist die stilstaande lucht isoleert zo goed.

Als fundering
Een schuimbeton fundering heeft de eigenschap dat het een lichtgewicht constructie is. Voor een ondergrond met weinig draagkracht is schuimbeton perfect materiaal om op te hogen en een fundering te maken. Bij toepassing als fundering of werkvloer is mogelijk een extra sterke vloer nodig. Er kan zand en hulpmiddel toegevoegd worden zodat het soortelijk gewicht hoger wordt.

Nieuw: Isolite 75 Schuimbeton – Nu nóg hogere isolatiewaarde met nieuwe Isolite 75 schuimbeton

Isolite 75 is de nieuwste soort schuimbeton. Alleen verkrijgbaar bij Faber:

 • Voor een standaard kruipruimte van 42 cm diep is de isolatiewaarde Rd 4,5
 • Bij slechts 33 cm schuimbeton al recht op subsidie
 • Volledig recyclebaar
 • KIWA-gecertificeerd
 • BCRG-geregistreerd
 • RVO Meldcodelijst: officieel geregistreerd op de materiaallijst van RVO zodat je recht hebt op subsidie
 • Toekomstbestendig hoger energielabel

Met Isolite 75 haal je dezelfde isolatiewaarde met een dunnere isolatievloer. Natuurlijk is een dikkere schuimbetonvloer ook mogelijk. Zo wordt er een nog hogere isolatiewaarde behaald.

De vloer isoleren of een nieuwe vloer aanbrengen?

Schuimbeton is een veel gekozen product wanneer mensen de huidige vloer willen isoleren of de houten balkenvloer willen vervangen. Voor beide opties is het noodzakelijk om te starten met verbouwen, daarom komt vaak ook de wens om de hoek kijken om direct vloerverwarming te plaatsen. Kan dit met de huidige vloer? Of is het verstandiger om de complete vloer te vervangen?

Bijvoorbeeld, u wilt graag vloerverwarming en isoleren aan de onderkant van de vloer is niet mogelijk. Dan wordt over het algemeen geadviseerd om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (let daarbij op de Rc-waarde) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien.

Juist dan is schuimbeton zo interessant. Het resultaat is een hoge isolatie en u ontvangt daarom subsidie voor de verbouwing.

Ontdek de BCRG gekeurde schuimbetonvloer van Faber in Doe Maar Duurzaam:

Hoe wordt de vloer geplaatst?

Schuimbeton is de onderste laag. Zie het filmpje hieronder.

De anhydrietvloer wordt over de vloerverwarming gestort. Daar overheen kan een eindvloer worden gelegd, denk aan pvc, laminaat, parket etc.

Welke dikte is nodig? Wat is de minimale dikte en maximale dikte?

De isolatiewaarde is afhankelijk van de dikte en samenstelling van het schuimbeton. Het schuimbeton dat Faber gebruikt voor het plaatsen van de comfortvloer en het isoleren van de kruipruimte levert een isolatiewaarde op van RC 1,075 voor elke 10 cm dikte van de laag schuimbeton.

Om de benodigde 3,5 RC te halen, is het dus noodzakelijk om een dikte van +/- 33 cm te storten.

Is de kruipruimte te laag voor gewoon schuimbeton?
Voor kruipruimtes die te laag zijn kunnen onze medewerkers een passende oplossing bedenken. Neem dan vrijblijvend contact op.

Waarom 3,5 Rc-waarde?

De gewenste huidige norm van 3,5 Rc-isolatiewaarde voor vloerisolatie is bepaald in het Nederlands Bouwbesluit (van kracht sinds 1 januari 2015). Woningen die hieraan voldoen scoren beter in het energielabel.

Waarom 3,5 Rd-waarde?

In 2024 heeft het RVO een minimale Rd-waarde ingesteld als eis om subsidie te ontvangen. Faber schuimbeton staat op de materialenlijst met de vereiste  Rd-waarde van 3,5. De vloer moet dan 40 cm dik zijn. Met Isolite 75 schuimbeton wordt de Rd-waarde behaald bij 33 centimeter. Zo voldoet u aan de subsidievoorwaarden. Is een hogere Rd-waarde gewenst? Dat is zeker mogelijk, neem daarvoor vrijblijvend contact op.

Subsidie op het isoleren van uw woning

In 2024 ontvangt u een subsidie van € 11,- per m2 op schuimbeton. Dat is bij twee isolerende maatregelen. Je ontvangt € 5,50 als je alleen de vloer laat isoleren. Vraag onze verkopers voor meer advies.

Schuimbeton prijs, wat kost het per m3

De prijs van schuimbeton varieert van € 75,- tot € 135,- per m2. Het is relatief goedkoop. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van onder meer:

 • De hoeveelheid schuimbeton die je afneemt
 • Het type schuimbeton. Faber biedt de keus tussen traditioneel schuimbeton en gecertificeerd Isolite75
 • Diverse toepassingen b.v. als werkvloer, vullaag of isolatielaag

Prijs per m3

Het isoleren en verduurzamen van het huis doe je maar 1 keer dus wij adviseren je om dat goed te doen. Hoe hoger de isolatie waarde hoe hoger de besparing dus hoe hoger het comfort.

We helpen je graag met een goede berekening. Zo weet je precies met welke kosten je rekening moet houden. Ga voor een vrijblijvende berekening naar deze pagina.

Vervang, verduurzaam & verwarm je koude houten (onder)vloer met de Faber Comfortvloer. de perfecte oplossing voor het renoveren en verduurzamen van je woning

De kosten van een Faber Comfortvloer zijn vrijwel in alle gevallen lager dan alle andere oplossingen voor vloerrenovatie.

We helpen u graag met een goede berekening. Zo weet u precies met welke kosten u rekening moet houden. Ga voor een vrijblijvende berekening naar deze pagina. 

Vocht voorkomen door de kruipruimte te isoleren

Stank uit de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen heeft het te maken met vocht. Het klimaat in de kruipruimte is heel anders dan in het bewoonbare deel van het huis. Het is in de kruipruimte koud, vochtig, donker en er is weinig verse lucht.

Schimmels en zwammen op houten balken
Kortom: een ideale broedplaats voor schimmels, zwammen en ongedierte. Vooral als het grondwater stijgt en de kruipruimte extra vochtig wordt, kunnen er vervelende geuren ontstaan. Deze stijgen omhoog via kieren en naden, waardoor er stankoverlast in de woning te ruiken is.

Gevolgen van een vochtige kruipruimte
Een vochtige kruipruimte kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Niet alleen in de kruipruimte, maar ook in de woning zelf, zoals:

 • Het ontstaan van schimmels
 • Het groeien van zwammen
 • Het ontstaan van een rottingsproces
 • Rottende vloerbalken
 • Het aantrekken van ongedierte
 • Opstijgend vocht
 • Stank in kruipruimte

Muffe lucht veroorzaakt o.a. verkoudheid, vermoeidheid en allergieën. Daarom is frisse lucht juist zo belangrijk.

Nare geurtjes vanuit de kruipruimte en een koude vloer zijn de voornaamste redenen om de houten balkenvloer te vervangen. Lees verder waarom de Faber Comfortvloer inclusiefvloerverwarming zo interessant is.

In welke stappen wordt de Faber Comfortvloer in combinatie met vloerverwarming aangebracht?

1. Verwijderen van de houten balkenvloer

2. Bouwfolie van plastic aanbrengen in de kruipruimte en tegen de wanden

3. Met piketpaaltjes wordt de hoogte bepaalt. Daarna storten wij het schuimbeton

4. Plaatsen van de vloerverwarming

5. Het storten van anhydrietvloer of cementgebonden gietvloer. Deze dekvloer vormt de ondergrond voor de leefvloer van jouw keuze

6. Comfortabel wonen door een geïsoleerde woonvloer met vloerverwarming

Financieel

Voor het behalen van een betere isolatiewaarde van een huis zijn verschillende regelingen mogelijk. Denk hierbij aan speciale leningen of zelfs mogelijke subsidies. Een Faber Comfortvloer kan dankzij de isolatiewaarde van het schuimbeton tot wel 20% van het energieverbruik besparen. Op deze manier helpt u niet alleen het milieu, maar verdient de Faber Comfortvloer zich ook vanzelf weer terug door de sterke vermindering van de stookkosten.

Gasloos dankzij vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp

Een goed geïsoleerde vloer in combinatie met vloerverwarming maakt het mogelijk om uw woning met een warmtepomp duurzaam te verwarmen. U bespaart daarmee enorm op energiekosten en het verhoogt uw comfort doordat u in de zomer ook kan koelen. Dankzij een warmtepomp installatie kan de cv-ketel de deur uit en kunt u zich laten afsluiten van het gas.

Vloerkoeling
Optimaliseer uw comfort nog verder dankzij vloerkoeling. Een warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen waardoor uw huis in de zomer heerlijk koel blijft. Als uw oudere woning wat meer energieverlies heeft, is dat een extra reden om te kiezen voor een warmtepomp. Hoe meer energie u verbruikt, hoe meer u kunt besparen. Dankzij vloerverwarming is een warmtepomp altijd mogelijk.

Wat komt er kijken bij een warmtepomp?
Op de verdieping is afhankelijk van uw comfortwens mogelijk een aanvullende kleine aanpassing nodig van uw radiator door een Climabooster. Het tapwater wordt duurzaam verwarmd door de warmtepomp en opgeslagen in een voorraadvat (boiler). In uw huis heeft u 1 m2 oppervlakte nodig voor de boiler plus het binnendeel, dit bij voorkeur op de plaats of in de nabijheid van de plek waar de ketel gehangen heeft. Om de investering beperkt te houden en de terugverdientijd realistisch te houden, is een luchtgevoerde warmtepomp de beste optie, waarbij er plaats nodig is voor een buitendeel. Is uw CV-ketel nog niet aan vervanging toe, dan bent u met een comfortvloer in ieder geval goed voorbereid op een gasloze toekomst.

Is een warmtepomp interessant voor u?
Onze partner Klimaatexpert.com kan gratis en geheel vrijblijvend een berekening ter indicatie te maken voor een warmtepomp in uw situatie. Dan weet u wat de investering gaat worden, hoeveel subsidie u krijgt, wat u jaarlijks gaat besparen en daaraan gekoppeld de terugverdientijd. Ook ontvangt u het te verwachten energieverbruik, de benodigde hoeveelheid zonnepanelen om het verbruik te dekken en hoeveel kilogram CO2 u minder uitstoot.

Voordelen van de Faber Comfortvloer

 • Laag volumegewicht ten opzichte van ‘normaal’ beton
 • Gesloten cellenstructuur, waardoor isolerende eigenschappen
 • Monolithisch
 • Hoge sterkte
 • Goede dooi en vorstweerstand 
 • Duurzaam
 • Zaagbaar en nagelbaar
 • Schimmelvrij
 • Makkelijk verwerkbaar
 • Volledig recyclebaar
 • Faber besteed het werk niet uit, maar plaatst de volledige vloer die klaar is voor vloerbedekking zoals pvc, laminaat, tegels etc.
 • De schuimbetonvloer van Faber heeft gelijkblijvende sterkte, maar 10% meer isolatiewaarde dan gewoon schuimbeton

Nadelen van schuimbeton

 • De betreffende ruimte is niet beschikbaar tijdens werkzaamheden, circa 7 dagen.
 • Eventueel zand moet afgegraven worden.
 • Het schuimbeton moet niet weg kunnen lopen tijdens het aanbrengen.
 • De kruipruimte vormt de mal van uw nieuwe vloer. U hebt dus geen kruipruimte meer. Maar heeft u weleens stil gestaan bij de waarde van een kruipruimte? Die is nihil. De kruipruimte onder onze huidige woningen zijn te laag om er echt door te kruipen. Een kruipruimte is vaak enkel een poel van optrekkend vocht, waardoor onaangename geuren ontstaan en veelal is dat vocht debet aan de snelle slijtage van uw houten vloer. Het afdichten van de kruipruimte met isolerend Celbeton zorgt zelfs voor extra isolatie onder uw vloer. Misschien mogen we zelfs zeggen: u kunt er maar beter vanaf zijn. Want dat tochtige gat bevordert ook de energiebesparing in uw woning niet.

Snel een vrijblijvende offerte opvragen?

Een geheel vrijblijvende offerte ontvangt u snel en volledig als u dit formulier invult. Of bekijk direct een inschatting van de kosten.

Daarbij kunnen wij u ook persoonlijk begeleiden. Neem dan contact op via dit formulier. Onze specialisten staan u graag te woord.