< Naar overzicht

Houten vloer isoleren? Alle Isolatiematerialen vergeleken

3 december 2020

De houten vloer vervangen of isoleren? Om de juiste keuze te maken zetten we alle soorten isolatie en isolatiematerialen op een rij.

Daarnaast geven we tips in welke volgorde je aan de slag kunt gaan.

Waarom juist de houten vloer isoleren?

Houten vloeren kunnen erg koud aanvoelen. Door vocht uit de kruipruimte gaat je vloer ‘werken’. Zo ontstaan er kieren in je houten vloer waardoor de tochtstroom vanuit je kruipruimte voelbaar is. Het optrekkend vocht uit de kruipruimte zorgt voor houtrot in je vloer en een ongezonde vochtige lucht met schimmels komt je kamer binnen.

Met het juiste isolatiemateriaal zal er minder warmte verloren gaan en je zal minder snel een koudegevoel in je woning hebben. Ook duurt het minder lang om je leefruimtes (weer) op temperatuur te brengen en heb je minder of geen last meer van vochtige lucht.

Isolatie als investering

Daarom kiezen steeds meer mensen er voor om te isoleren. En niet onbelangrijk, het isoleren van je vloer is een goede investering. Je verdient het mogelijk binnen zes jaar al terug.

Een kanttekening hierbij is dat de meeste isolatiematerialen naarmate de tijd door vocht, indrogen en ongedierte hun isolatiewaarde verliezen en je houten vloer alsnog aantasten. De huidige vloer isoleren is dus investeren in een tijdelijke oplossing.

Wil je echt stappen maken op het moment dat je vloer van mindere kwaliteit is of wordt, dan is er maar 1 optie. Je houten vloer vervangen!

Twee manieren om je houten vloer te vervangen

Je kiest om de houten vloer te vervangen. Dat gebeurt meestal omdat je direct vloerverwarming aan wilt leggen. Daarbij zijn dit de twee meest gekozen opties:

  • Balkenbroodjesvloer (renovatievloer)
  • Geïsoleerde vloer van schuimbeton

(Je hoeft niet in te loggen – de prijs is direct zichtbaar)

Voor- en nadelen van de balken broodjesvloer en schuimbeton kort op een rij:

Balken broodjesvloerSchuimbeton vloer
Hoeveel werk is het?Langer, tot 3 wekenEén week
Kruipruimte Deze blijft behouden
Deze wordt gevuld met schuimbeton
Ruimte om kabels en leidingen in de kruipruimte te plaatsen
Ook na plaatsing mogelijk onder de broodjesvloer
Ook na plaatsing mogelijk, mits er open buizen in de vloer geplaatst worden bij storten
Kans op terugkerend vocht
Kans is aanwezig doordat de kruipruimte blijft
Blijvend opgelost waarbij vocht geen kans meer heeft
Ventilatie in de kruipruimte
Dit heeft ook na plaatsing aandacht nodig
Blijvend opgelost
Prijs Hogere prijs door relatief veel werkuren
Scherpe prijs door snelle storting
Aantal uitvoerende partijen
Mogelijk meerdere partijen omdat de zandcement dekvloer soms door externe partijen wordt uitgesmeerd
Eén partij die de schuimbetonvloer, vloerverwarming en anhydriet dekvloer plaatst


Wil je meer weten? Laten we dan snel verder gaan.

Isolatiematerialen en tips op een rij:

Klik op de onderstaande kopjes om direct naar het juiste onderwerp te springen

In welke staat is mijn vloer?

Hout blijft een natuurlijk product wat door invloeden van buitenaf aan slijtage onderhevig is. Hout heeft niet het eeuwige leven en het is belangrijk om de staat van je houten vloer te onderzoeken voor je een keuze kunt maken om deze te isoleren. want als er een onjuiste isolatiemethode toegepast wordt, kan dit vervelende en kostbare gevolgen hebben.

Bepaal het vochtgehalte van de houten balken

Controleer voor je begint de houtvochtigheid van de vloer, met een houtvochtmeter. Is de houtvochtigheid hoger dan 20 procent, wacht dan met isoleren. Leg eerst dampremmende PE-folie op de bodem van de kruipruimte en wacht tot de houtvochtigheid is gedaald. Doe je dit niet, dan sluit je vocht in tussen het isolatiemateriaal en de houten vloer, met risico op rotting van het hout.

In sommige situaties is vervanging van de vloer een goede optie, bijvoorbeeld als je een houten vloer hebt met houtrot of als de bestaande vloer niet geschikt is voor vloerverwarming. Je kunt de vloer vervangen door een geïsoleerde balkenbroodjesvloer (renovatievloer) of een geïsoleerde vloer van schuimbeton.

Moet ik van bovenaf of van de onderzijde isoleren?

Dit hangt af van een aantal factoren. De eerste bepalende factor is of je kruipruimte onder je houten vloer diep genoeg is om de onderkant te kunnen isoleren. Je hebt immers bewegingsruimte nodig om de isolatie te kunnen plaatsen. Is de ruimte onder de vloer 50 centimeter of hoger dan is isolatie vanaf de onderkant mogelijk. Hieruit is een hoog rendement te halen.

Is je kruipruimte lager dan 50 centimeter, dan kun je ervoor kiezen je kruipruimte te isoleren met schelpen, chips of parels. Dit heeft een lager isolerend effect.

Heb je geen kruipruimte? Dan is er de mogelijkheid om de houten vloer van bovenaf te isoleren. Verder is het mogelijk om de kruipruimte uit te graven en de houten vloer te vervangen.

Is elk isolatiemateriaal geschikt voor mijn houten vloer?

Nee, niet alle materialen zijn automatisch geschikt voor het isoleren van een houten vloer. Het is namelijk erg belangrijk dat de materialen die je gebruikt dampopen zijn.
Zou je een dampdicht materiaal gebruiken, dan kan de vloer niet meer ademen wat betekent dat vocht niet weg kan en in je houten vloer trekt. Dit heeft houtrot tot gevolg. Belangrijk dus dat je hier goed op let bij het maken van je keuze voor het juiste materiaal. Houd er daarnaast rekening mee dat je, naast het isoleren van je vloer, ook de bodem van je kruipruimte vochtwerend moet maken én je ventilatie optimaal moet zijn.

Hoe isoleer je tussen de balken?

De vloer in je kruipruimte bestaat uit houten balken met daartussen lege ruimtes en met daarop een houten dekvloer waar je je vloerbekleding op legt.

Deze constructie onder de vloer maakt het mogelijk om je isolatiemateriaal tussen de balken aan te brengen.

Meet eerst de ruimte tussen de balken op. Nu weet je hoeveel materiaal je nodig hebt. Snij de dekens of platen altijd boven de grond op maat. Zo is het isoleren van de kruipruimte een stuk makkelijker.

Isolatiedekens- en platen die je iets in kunt drukken snij je beter iets ruimer af. De overlengte zorgt ervoor dat het materiaal tussen de balken blijft klemmen en zo heb je de minste kans op kieren. Om het materiaal op zijn plaats te houden timmer je het af met panlatten. Ook kun je het materiaal fixeren met kruislings gespannen nylondraad. Gebruik je isolatieplaten, plak dan alle kopse naden af met isolatietape.

Speciale platen klempennen zijn alleen geschikt voor isolatieplaten. Spijkerflensdekens zijn aan beide zijden voorzien van een strook bekledingsmateriaal. Daardoor zijn ze met spijkers of nieten direct tegen de onderkant van de vloerbalken te bevestigen.

Houd met isoleren altijd de luchtroosters vrij. Als je deze blokkeert met isolatiemateriaal dien je de roosters te verplaatsen of nieuwe aan te brengen.
Om een ongezonde situatie te voorkomen dien je in een open kruipruimte altijd goed te ventileren omdat het vocht weg moet kunnen.

Welke soorten isolatiematerialen zijn er te koop?

Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje

EPS ISOLATIE

EPS breng je aan onder de vloer en is beschikbaar in de vorm van isolatieplaten, chips en bolletjes, ook wel parels genoemd. Het is gemaakt van een kunststof, Polystyreen en bestaat voor 90% uit lucht.

De beste methode om EPS platen tegen het plafond van de houten vloer te bevestigen is met ingeboorde isolatiepluggen. De kruipruimte moet dan wel minimaal 50 centimeter hoog zijn om een boormachine inclusief boorkop rechtop te plaatsen.

Je kunt het ook verlijmen maar dan loop je het risico dat het na verloop van tijd loslaat vanwege de stoffige, meestal grillige ondergrond en door vocht.

EPS chips of parels stort je vaak via een buis in de kruipruimte. Om een goede isolatiewaarde te bereiken is het nodig om een laag van zo’n 20 tot 30 cm. aan te brengen.

De chips of parels drijven op het aanwezige water maar verleggen het condenspunt omdat condens nu tegen het isolatiemateriaal slaat. Vocht richt zo minder schade aan de houten vloer. Parels of chips aanbrengen is een makkelijke manier van isoleren en geschikt voor een lage kruipruimte. Houd echter wel genoeg ruimte over om te ventileren onder de grond want hoe dan ook, het aanwezige vocht moet wel weg kunnen.

Isolatiewaarde van EPS:

EPS platen hebben een isolatiewaarde oftewel lambda waarde van 030 – 0.040 W/mK. Dat is een redelijke waarde. Platen worden veel gebruikt om beton te isoleren.
EPS parels hebben een isolatiewaarde van 0,033 – 0,042 W/mK. Deze parels worden vooral ook veel gebruikt om spouwmuren te isoleren

VOORDELEN EPS:

  • Chips of parels zijn makkelijk aan te brengen (in een lage kruipruimte)
  • Relatief goedkoop
  • Afname vochtigheid kruipruimte

NADELEN EPS:

  • Relatief laag isolerend effect (bij chips en parels)
  • Relatief goed isoleren effect (bij platen)
  • Platen zijn lastig in hele stukken de kruipruimte in te krijgen
  • Het is een hele klus om de platen te schroeven
  • De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter diep zijn in verband met bewegingsvrijheid
  • Als het niet juist wordt aangebracht kan dit de isolerende werking sterk verminderen
  • Er is nog steeds kans op een krakende vloer
  • De montagekosten kunnen minder voordelig zijn in combinatie met het plaatsen van vloerverwarming
  • Tijdelijke isolatie

XPS ISOLATIE

XPS isolatie breng je aan onder de vloer. Het is een kunststof isolatiemateriaal in plaatvorm. XPS is gemaakt van polystyreen en wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. De platen hebben een tand-en-groef verbinding wat zorgt voor een goede aansluiting van de isolatie. De werking en het aanbrengen van XPS platen is nagenoeg hetzelfde als EPS isolatieplaten, met dit verschil dat XPS platen een gesloten celstructuur hebben waardoor het geen water opneemt.

De isolatiewaardes van zowel EPS als XPS verschilt niet zo veel. Uiteraard is zoals bij elk isolatiemateriaal de regel: “Hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatiewaarde”.

Isolatiewaarde van XPS isolatie

XPS heeft een lambda-waarde tussen 0,032 en 0,035 W/mK.

VOORDELEN

  • Relatief goed isolerend effect
  • Waterafstotend en goede vochtbestendigheid
  • Bestand tegen schimmels

NADELEN

  • Platen zijn lastig in hele stukken de kruipruimte in te krijgen
  • XPS is brandbaar
  • XPS is niet milieuvriendelijk door de chemische stoffen die nodig zijn bij de productie
  • Het is een hele klus om de platen te schroeven
  • De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter diep zijn in verband met bewegingsvrijheid
  • Als het niet juist wordt aangebracht is de isolerende werking een stuk minder
  • De kans op een krakende vloer blijft
  • Kan minder voordelig zijn in combinatie met het plaatsen van vloerverwarming
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

Prijs van XPS isolatie

Reken op een gemiddelde prijs van €19 euro inclusief btw per vierkante meter bij een dikte van 14 centimeter. De kosten van het plaatsen komen er bij en dat is afhankelijk van het uurtarief en snelheid van de werklui.

HOUTVEZELPLAAT

Houtvezelplaat breng je aan boven de vloer en is beschikbaar in half zachte isolatieplaat. Het is samengeperst zaagsel van verschillende houtsoorten die met een bindmiddel geperst worden tot platen.

Houtvezelplaat is een natuurlijk materiaal wat vocht opneemt, en het weer afstaat als het droog is. Het is een dampopen materiaal wat lucht doorlaat. Het is makkelijk te verwerken en bovendien is het een milieuvriendelijk en duurzaam product.
Over je houtvezelplaat isolatie leg je je laminaat of vloerbedekking.

VOORDELEN HOUTVEZELPLAAT:

  • Goede geluidsisolatie
  • Vochtregulerend / dampopen
  • Milieuvriendelijk
  • Snel en eenvoudig te plaatsen

NADELEN HOUTVEZELPLAAT:

  • Relatief laag isolerend effect
  • Relatief duur
  • Kruipruimte (als aanwezig) moet droog zijn
  • Plaats je het bovenop de vloer, dan wordt deze een stuk hoger

Isolatiewaarde van houtvezelplaat

Houtvezelplaat heeft een lambda-waarde van ongeveer 0,04 W/mK. Dit verschilt per soort hout en per fabrikant.

GLASWOL

Glaswol breng je aan onder de vloer in de kruipruimte. De dekens of half harde platen worden gemaakt van gerecycled glas en zand. Glaswol is goed isolerend.
Het is licht van gewicht, flexibel en sponsachtig waardoor je het goed kan klemmen tussen de plafondbalken in je kruipruimte. Je dient hiervoor wel een diepe kruipruimte te hebben, tenminste 50 centimeter.

Denk bij het snijden of knippen van glaswol goed om de juiste bescherming, zoals een masker, bril en handschoenen. Door het verwerken van glaswol komen er vezels vrij die kunnen zorgen voor huidirritatie, jeuk en zelfs ontstekingen aan luchtwegen en ogen.

Glaswol kan slecht tegen vocht dus pas dit alleen toe in een droge kruipruimte. Heb je last van ongedierte, zoals muizen of ratten, in de kruipruimte? Dan kan het gebeuren dat stukjes wol gebruikt wordt om een nest mee te bouwen. Heel erg vervelend is het niet, maar het vermindert wel de werking van het materiaal. Denk er tenslotte om dat je de isolatie niet voor de ventilatieroosters plaatst. De kruipruimte moet wel geventileerd worden, anders krijg je een ongezonde situatie.

VOORDELEN

  • Relatief goede thermische isolatie
  • Goede geluidsisolatie
  • Relatief goedkope isolatie
  • Duurzaam

NADELEN

  • Kan slecht tegen vocht
  • Bij het verwerken is extra beschermende kleding nodig
  • De kruipruimte moet minimaal 50 cm. diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Isoleert slecht in gaatjes en hoekjes
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

Isolatiewaarde van glaswol

Glaswol heeft een lambda-waarde tussen 0,031 – 0,044 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

STEENWOL

Steenwol Isolatie, ook wel rotswol isolatie genoemd, breng je aan onder de vloer in de kruipruimte. Steenwol dekens of platen worden gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas. Steenwol heeft een uitstekende geluidsisolatie en een goede thermische isolatie. Daarnaast heeft steenwol extra brandwerende eigenschappen.

Net als bij glaswol dien je bij de verwerking van steenwol de juiste bescherming te dragen zoals een masker, handschoenen en bril. Want ook bij het knippen of snijden van steenwol komen er vezels vrij die kunnen zorgen voor huidirritatie en jeuk, al is dit in mindere mate dan bij glaswol.

Steenwol kan slecht tegen vocht, dus pas dit alleen toe in een droge kruipruimte. Let er ook op dat je kruipruimte diep genoeg is (50 cm.) om het materiaal tussen de balken te kunnen bevestigen. En ook hier geldt; houd de ventilatieroosters vrij voor een goede ventilatie om een ongezonde situatie te voorkomen.

VOORDELEN

  • Relatief goede thermische isolatie
  • Uitstekende geluidsisolatie
  • Relatief goedkope isolatie
  • Duurzaam

NADELEN

  • Kan slecht tegen vocht
  • De kruipruimte moet minimaal 50 cm. diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Isoleert slecht in gaatjes en hoekjes
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

Isolatiewaarde van steenwol

Steenwol heeft een lambda-waarde tussen 0,033 – 0,040 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

PUR schuim

staat voor Polyurethaan. Dit is een kunststof schuim die ontstaat door de reactie van de componenten Polyol en Isocyanaat samen te voegen. PUR laat je aanbrengen onder de vloer in de kruipruimte.

Purschuim vloerisolatie wordt op de onderkant van je vloer gespoten en heeft tijdens het opspuiten nog een vloeibare vorm waardoor alle gaten en kieren gedicht worden. Eenmaal aangebracht gaat het drogen en uitharden waardoor de vloer goed geïsoleerd wordt.

Bij het aanbrengen van PUR komen er giftige dampen vrij daarom dient het altijd door een gecertificeerd bedrijf aangebracht te worden. Er wordt geadviseerd om enkele uren niet in je woning te verblijven omdat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Ook adviseren ze je kruipruimte 14 dagen te vermijden. Houd er ook rekening mee dat er goede ventilatie in de kruipruimte nodig is vanwege het vocht en dampen die weg moeten kunnen.

PUR is ook in isolatieplaten verkrijgbaar. Deze hebben dezelfde werking als hieronder beschreven bij PIR isolatieplaten.

Prijs van pur schuim

De prijzen van pur varieert tussen de € 25 à € 35 per vierkante meter.

Isolatiewaarde van pur schuim

Pur schuim heeft een lambda-waarde tussen 0,026-0,035 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN

  • Hoge isolatiewaarde
  • Naadloze isolatie
  • Vochtafstotend

NADELEN

  • Dunne kabels kunnen smelten tijdens aanbrengen
  • De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Milieubelastend waarbij bewoners soms onvoldoende beschermd worden
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

PIR ISOLATIEPLATEN

PIR isolatieplaten zijn harde schuimstof platen die qua structuur lijken op PUR.
Ze worden alleen niet door polyurethaan vervaardigt maar door polyisocyanuraat.
Dit maakt de brandwerendheid hoger. PIR isolatieplaten breng je aan onder de vloer.

Door een dampremmende laag op de platen, kunnen zij geen vocht opnemen.
De PIR Platen zijn verkrijgbaar met tanden en groeven om ze naadloos aan elkaar te verbinden. Door hun licht gewicht worden de platen meestal verlijmd tegen het houten plafond van de kruipruimte.

Wanneer dit niet mogelijk is of je wilt ze stevig bevestigen dan is het mogelijk om ze met speciale isolatiepluggen te bevestigen.
Houd er ook rekening mee dat er goede ventilatie in de kruipruimte nodig is vanwege het vocht wat weg moet kunnen.

Isolatiewaarde van pir isolatieplaten

Pir heeft een lambda-waarde tussen 0,021 – 0,026 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN

  • Hoge isolatiewaarde
  • Vochtafstotend

NADELEN

  • De kruipruimte moet minimaal 50 cm. diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Milieubelastend
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

THERMOKUSSEN ISOLATIE

Dit zijn lagen met reflecterende folie. Daar tussen zit lucht dat zorgt voor de isolerende werking. Met dubbelzijdig tape bevestig je de folie aan de onderkant van de vloer.

De prijs en kosten:

Materiaalkosten van de thermokussens: € 16,- per m2
Arbeidskosten: € 20,- per m2

Isolatiewaarde van thermokussens

Thermokussens hebben een Rc waarde van 3,8 m²K/W.

Voordelen:

  • Goede isolerende werking bij kruipruimtes die voldoende hoogte hebben

Nadelen:

  • Mogelijkheid tot koudebruggen waardoor de isolerende werking een stuk minder wordt
  • Relatief duurdere manier van isoleren
  • Zelf uitvoeren is erg lastig
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je hebt nog steeds kans op een krakende vloer
  • Tijdelijke isolatie
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

SCHAPENWOL

Schapenwol, de naam zegt het al. Isolatiemateriaal gemaakt van schapenwol wordt onder de vloer aangebracht. De ruwe wol wordt door middel van een speciaal productieproces vervilt. Om de wol brandvertragend en insectenwerend te maken wordt er wel iets van boorzout of sulcofuron aan toegevoegd. Van deze viltlagen worden isolatiematten en dekens gemaakt.

De isolatiedekens houd je met panlatten op zijn plaats. Om dit onder de vloer aan te brengen moet je kruipruimte minimaal 50 cm. hoog zijn. Schapenwol is vochtregulerend, dampopen en heeft luchtzuiverende eigenschappen.

Isolatiewaarde van schapenwol

Schapenwol heeft een lambda-waarde tussen 0,035 – 0,04 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN

  • Gemiddeld isolerend effect
  • Goede geluidsisolatie
  • Vochtregulerend / dampopen
  • Milieuvriendelijk

NADELEN

  • Relatief duur
  • Niet geschikt in (zeer) vochtige ruimtes
  • De kruipruimte moet minimaal 50 centimeter diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

CELLULOSE

Dit isolatiemateriaal wordt gebruikt voor isolatie tussen je vloer, zoals je zoldervloer of verdiepingsvloer. Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Ook hier is boorzout aan toegevoegd om het product brandvertragend en insectenwerend te maken. Cellulose is verkrijgbaar in vlokken of semi-stijve panelen. De papiervlokken worden ingeblazen tussen de vloer. De panelen worden gebruikt voor muur-, of dakisolatie.

De prijs van cellulose isolatie

De kosten van cellulose bedragen ongeveer tussen de 14 tot 20 euro per vierkante meter.

Isolatiewaarde van cellulose

Cellulose heeft een lambda-waarde tussen 0,035 en 0,04 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

HOUTWOL

Houtwolplaten breng je aan onder de vloer en is beschikbaar in een flexibele of stevige isolatieplaat. Houtwolplaten bestaat uit fijne houtkrullen sparrenhout waarvan de dikte varieert van 0,01 tot 0,5 mm. De vezels van sparrenhout worden vermengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof zoals boorzout. Het geheel wordt samengeperst tot een houtwolplaat.

Boorzout heeft een anti-schimmelwerking en zorgt er bovendien voor dat het materiaal brandwerend wordt. De flexibele variant is vooral geschikt om tussen de balkenstructuur onder je vloer aan te brengen. De platen zet je vast d.m.v. nylondraad of panlatten. Je kruipruimte moet hiervoor diep genoeg zijn om er te kunnen werken, zo’n 50 cm. diep.

Houtwol is een natuurlijk materiaal wat vocht opneemt, en het weer afstaat als het droog is. Het is een dampopen materiaal wat lucht doorlaat. Het is makkelijk te verwerken en bovendien is het een milieuvriendelijk en duurzaam product.
Houtwol heeft een gemiddeld isolerend effect

Isolatiewaarde van houtwol

Houtwol heeft een lambda-waarde tussen 0,038 en 0,045 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN VAN HOUTWOL

  • Gemiddeld isolerend effect
  • Goede geluidsisolatie
  • Vochtregulerend / dampopen
  • Milieuvriendelijk

NADELEN VAN HOUTWOL

  • Relatief duur
  • Niet geschikt in (zeer) vochtige ruimtes
  • De kruipruimte moet minimaal 50 cm. diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

KURK ISOLATIE

Kurk is een ecologisch isolatiemateriaal met goede isolerende en vochtwerende eigenschappen. Kurk breng je aan boven de vloer. Op een houten vloer wordt de kurk zwevend gelegd en op een betonnen vloer worden de isolatieplaten verlijmd. Kurk is beschikbaar in plaatvorm of korrels. De platen worden geperst uit de schors van de kurkeik. De platen gebruikt met voor vloerisolatie en de korrels voor het isoleren van tussenvloeren. Kurk is volledig natuurlijk en wordt zonder chemicaliën geproduceerd. Het is geschikt als ondervloer voor alle soorten leef vloeren zoals laminaat, parket en vloerbedekking.

Isolatiewaarde van kurk

Kurk heeft een lambda-waarde van ongeveer 0,040 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN

  • Goede isolatiewaarde
  • Waterafstotend
  • Goede geluidsisolatie
  • Milieuvriendelijk

NADELEN

  • Relatief duur

HENNEP ISOLATIE

Hennep is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal en breng je aan onder de vloer. Van de plant wordt hennepwol gemaakt.De hennepvezels hebben een houtachtige structuur, zijn zeer sterk en kunnen goed verwerkt worden tot isolatiedeken.

Voor het brandwerend maken van hennepwol voegen fabrikanten er ammoniumfosfaat of soda aan toe, en soms boorzout voor de bestrijding van schimmels. Hennepwol is een duurzaam en vochtregulerend materiaal. De isolatiedekens houd je met panlatten op zijn plaats.

De prijs van hennep isolatie

Hennep isolatie kost gemiddeld 19 per m2. Deze gemiddelde kosten zijn inclusief arbeidskosten en het isolatiemateriaal.

Isolatiewaarde van hennep

Hennep heeft een lambda-waarde tussen 0,038 – 0,042 W/mK. Dit verschilt per dikte, soort en per fabrikant.

VOORDELEN VAN HENNEP

  • Gemiddeld isolerend effect
  • Goede geluidsisolatie
  • Vochtregulerend / dampopen
  • Milieuvriendelijk

NADELEN VAN HENNEP

  • Relatief duur
  • Niet geschikt in (zeer) vochtige ruimtes
  • De kruipruimte moet minimaal 50 cm. diep zijn i.v.m. bewegingsvrijheid
  • Tijdelijke isolatie
  • Moet in combinatie met bodemfolie op de bodem van de kruipruimte
  • Je dient je ventilatie in je kruipruimte optimaal te maken

Vloerisolatie met schuimbeton

Schuimbeton is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vloeibaar is. Het bestaat uit cement, schuim en lucht.

Schuimbeton kan je in verschillende laagdiktes storten. Omdat het steeds doorontwikkeld wordt naar een hogere isolatiewaarde, krijg je een hoger comfort. Daarom is niet alle schuimbeton hetzelfde. Ook de manier van verpompen en aanbrengen is erg belangrijk en hier zijn dan ook specialisten voor nodig.

Deze soort beton heeft de naam met name te danken aan de belletjes met lucht dat in het beton zit. Die belletjes zorgen dat het nog beter isoleert dan gewoon beton.

Waar wordt schuimbeton toegepast:

  • Als isolerende funderingsvloer op de begane grond
  • Als renovatievloer om de houten vloer te vervangen
  • Als opvulling van de kruipruimte
  • Als oplossing tegen vochtproblemen en schimmels onder de vloer
  • Als uitvulmateriaal voor bestaande vloeren
  • Als laag onder de vloerverwarming
  • Als laag onder een anhydriet vloer

Isolatiewaarde van schuimbeton

Schuimbeton behaalt een waarde van 3,5 RC. Daarbij is een dikte van +/- 40 cm schuimbeton nodig.

Voordelen

  • Uitstekende isolatie
  • Eenmalige investering
  • Duurzaam
  • Het is makkelijk aan te brengen
  • Geen vochtproblemen meer
  • Geen muffe lucht meer
  • Geen krakende houten vloer meer
  • Geen ongedierte meer in de kruipruimte
  • Geen ventilatie problemen meer
  • Comfort van nieuwbouw in je oude huis

Nadelen:

De kruipruimte is dicht (met het aanleggen van een mantelbuis kan je nog gewoon kabels aansluiten)

Wanneer je houten vloer vervangen?

Is het lastig om de onderkant van de vloer te isoleren? En je wilt wel vloerverwarming? Dan adviseren ook onafhankelijke partijen zoals Milieu Centraal om de vloer compleet te vervangen. Vloerverwarming kost veel energie als de warmte wegtrekt onder de vloer.
Is je vloer aangetast door vocht en houtrot? Ook dan kun je het beste je houten vloer vervangen.

Kan ik het zelf doen of uitbesteden?

Zijn je handen gaan jeuken na dit artikel? Dan zijn er bij de bouwmarkten gratis kluswijzers te vinden. Zo kunt u snel verder.
Aandachtspunten: Als specialist willen we wel benadrukken dat je blijvend zorgt voor goede ventilatie in de kruipruimte.

Voordat je besluit zelf te isoleren is het verstandig de kosten goed op een rij te zetten. Want materiaalkosten zullen een groot deel uit maken van het benodigde budget.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn grotendeels afhankelijk van hoe handig je bent. Je kunt je inlezen op websites zoals www.iedereendoetwat.nl. Ook is er advies mogelijk via het Energieloket. in uw gemeente.

Heb je dat gedaan en wil je de begane grond isoleren. Dan helpen we je graag verder.

Wilt u eerst advies van een isolatiespecialist?

Iedere woning is verschillend. Maak bijvoorbeeld een aantal foto’s van de kruipruimte en meet vast de diepte van de kruipruimte op. Je ziet dan direct of er vocht is.

Daarna kunnen onze specialisten je snel van advies voorzien.

Vrijblijvende offerte

Hier kunt u direct de prijs berekenen om de houten vloer te vervangen door schuimbeton. Of neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Gerelateerde blogs