< Naar Home

Anhydrietvloer

Een anhydriet gietvloer is een ondervloer en dient altijd bedekt te worden met een toplaag als pvc, laminaat, parket, tegels of woonbeton.

Het is een dekvloer maar geen eindvloer. Wat betekent dat de vloer niet direct klaar is binnen jouw woning. Na het storten van de anhydrietvloer moet er nog een soort vloerbedekking overheen.

Anhydrietvloeren worden gestort in:

  • Woonhuizen
  • Gebouwen / kantoorpanden
  • Bedrijfspanden

Faber stort elke week honderden vloeren in woningen, gebouwen etc. Zoals hier te zien wordt wordt de anhydriet laag bijvoorbeeld over schuimbeton gestort.

Niet elke ondergrond is geschikt voor een anhydriet dekvloer, in vochtige of natte ruimtes storten wij een cementgebonden gietvloer van circa zes à zeven centimeter dik.

Maar wij vertellen je graag waar je op moet letten.

Welke laag vormt anhydriet binnen de totale vloer?

Binnen de totale vloer vormt de anhydrietvloer dus eigenlijk een tussenlaag.
Als je voor vloerverwarming kiest, wordt de anhydriet gietvloer over de vloerverwarming aangebracht Omdat de zo vloeibaar is sluit deze honderd procent aan om de slangen van de vloerverwarming. Dit zorgt voor een optimale warmteoverdracht.

Het is een dekvloer die op de constructievloer of schuimbeton wordt aangebracht maar waar nog een toplaag als pvc, laminaat, parket, of tegels overheen moet.

De vloerlagen:

  • Bovenop deze vloer kan een eindvloer worden gelegd: pvc, laminaat, parket etc.
  • De grijsbruine laag is de anhydrietvloer met daarin de slangen van de vloerverwarming
  • De grijze onderlaag is de ondervloer van schuimbeton

Wat is een anhydrietvloer?

Een anhydrietvloer, ook wel gipsgebonden of calciumsulfaatgebonden gietvloer, is een betonachtige gietdekvloer van ca. 50 mm – 60 mm dikte op basis van gips.

Het bindmiddel anhydriet is een gips wat met zand en water vermengd wordt en als tussenlaag over een constructievloer / schuimbeton wordt aangebracht. Als er ook vloerverwarming geplaatst is wordt het over de vloerverwarming op de constructievloer / schuimbeton aangebracht.

Een anhydrietvloer wordt niet gesmeerd maar gevloeid. Omdat het zo vloeibaar is, heeft het een zelfnivellerende eigenschap met als gevolg dat een zeer hoge vlakheid kan worden behaald.
Met een drijfrei wordt de vloer vlak gemaakt.

Ook voor grote oppervlakken is het uitermate geschikt omdat er nauwelijks krimp of scheuren in de vloer zullen ontstaan. Anhydriet heeft door de verfijnde samenstelling een grotere buig- en treksterkte.

Wat zijn de voordelen van een anhydrietvloer?

  • Overal even sterk, dus geen wapeningsnet nodig
  • Praktisch geen krimp en dus geschikt voor grote oppervlaktes
  • Hoge weerstand tegen scheurvorming
  • Hoge druk- en buigsterkte
  • Zelfnivellerende eigenschap waardoor zeer hoge vlakheid behaald wordt
  • Realisatie hoger rendement van vloerverwarming door homogene zelfverdichtende mortel (goede warmtegeleiding)
  • Vloer wordt in snel tempo gemaakt
  • Duurzaam en geschikt voor afwerking met alle soorten eindvloeren
  • Beloopbaar na 24 uur

Wat is de prijs en hoe kan ik de vloer bestellen?

Prijzen variëren van € 9,- tot € 38 per m2. Dit ligt aan de hoeveelheid faseringen, grote van het werk en de dikte van de anhydrietvloer. Het is mogelijk de anhydrietvloer online te bestellen via onze website.

Wat zijn de nadelen van een anhydrietvloer?

  • Niet geschikt voor vochtige ruimtes
  • Lastig op afschot te storten
  • Anhydrietvloer is uitsluitend voor binnenshuis
  • Relatief zwaar als de laagdikte zeven centimeter of dikker is

Zit er geur aan anhydriet?

Anhydriet ruik je niet en stinkt dus ook niet. Maar het water dat verdampt is niet bevorderlijk om in te ademen. Wanneer de anhydrietvloer is gestort moet alles potdicht worden gemaakt en is het beter om niet in die ruimte te zijn.

Wanneer de anhydrietvloer beloopbaar is mag je goed gaan ventileren. Al het vocht moet weg worden geventileerd. De reden waarom anhydriet eerst moet worden opgesloten in een potdichte niet-geventileerde ruimte is dat wanneer je meteen ventileert, er een te snelle droging plaats kan vinden waardoor de kans op scheurvorming toeneemt.

Kan ik anhydriet aanbrengen op een bestaande vloer?

Anhydriet brengen wij ook aan op bestaande vloeren. Wij leggen deze altijd zwevend met een folie onder de anhydriet zodat deze niet hecht aan de ondervloer.

Wat is de droogtijd en de restvocht percentages

De vloer heeft één week per centimeter nodig om te drogen. Een vloer van 3 cm is dus binnen drie weken droog.
Je hoort vaak over de richtlijn van zes weken. Dat komt omdat dit type vloer vaak wordt gestort in combinatie met vloerverwarming.

Daarbij is zes weken een richtlijn. Er zijn altijd verschillende omstandigheden die de droogtijd kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan de winter, alles zit potdicht dus ventileren is niet mogelijk zoals dat in de zomer gebeurt. Ga je daarnaast ook nog stuc aanbrengen op de muren, dan breng je veel vocht in huis aan. Dit kan de droogtijd verlengen.

Twijfel je of de vloer droog is? Dan kun je altijd een vochtmeting laten doen.

Kan ik de droogtijd versnellen?

Ja, deze kan je tot wel 50% versnellen met bouwdrogers. Deze mogen pas na twee dagen geplaatst worden. Wanneer je anhydriet over vloerverwarming stort kun je de droogtijd versnellen door de vloerverwarming aan te zetten volgens een protocol.

Onze specialisten adviseren je graag hoe dit protocol opgestart moet worden. Soms zit er een vlies op de vloer en is het nodig dat de vloer open geschuurd wordt om de droogtijd te verkorten. 

Er moet altijd een vochtmeting plaatsvinden voordat je de uiteindelijke leefvloer toepast

Een anhydriet vloer in combinatie met vloerverwarming

De anhydrietvloer is uitermate geschikt als dekvloer over vloerverwarming omdat het zeer plastisch is. Zo krijg je de beste warmteoverdracht omdat de slangen 100% omhuld worden door de vaste geleidende stof.

Een anhydrietvloer over vloerverwarming heeft een dikte van 6 centimeter. Een anhydrietvloer gieten en afwerken is niet arbeidsintensief en doordat de vloer dun is, zijn de materiaalkosten laag.

In onderstaand filmpje laten wij je graag zien hoe snel en vakkundig het storten van een anhydriet dekvloer in zijn werk gaat. De anhydrietvloer wordt over de vloerverwarming gestort. Door middel van een laser en piketpaaltjes wordt de hoogte bepaald. Met een slang wordt de anhydrietvloer over de vloerverwarming gestort en met een drijfrei wordt de vloer waterpas gemaakt.

Hoe dik moet de anhydrietvloer zijn?

De vloer is normaal gesproken 3,5 tot 6 centimeter dik. De minimale laagdikte die wij aanhouden is 3,5 cm. Als we de anhydrietvloer over de vloerverwarming storten, houden wij een laagdikte van 6 cm aan. De laagdikte hangt er dus van af of er over de vloerverwarming moet worden gestort.

Folie en randisolatie / zwevende anhydrietvloeren

Wanneer we een anhydrietvloer over een ondervloer aanbrengen, leggen we deze zwevend. Dat wil zeggen, we leggen er een gewapende, reflecterende folie onder zodat de anhydriet niet aan de ondervloer hecht. Dit omdat de ondervloer (of dit nou schuimbeton of beton is) een andere werking heeft bij temperatuurverschil dan een anhydrietvloer. Zo voorkom je scheurvorming in de anhydriet door het krimpen en uitzetten van de ondervloer.

Wij gebruiken altijd randisolatie. Wanneer je randisolatie aanbrengt van minimaal 5 mm dik zorgt dit ervoor dat de vloer vrij kan bewegen.

Het vrij bewegen van een vloer voorkomt scheurvorming door het krimpen en uitzetten van de vloer.

Kan ik de vloer verven?

De anhydrietvloer zou je kunnen verven, maar wij raden dit af. De vloer is niet geschikt als eindvloer omdat deze sneller slijt en kan beter worden afgewerkt met een topvloer zoals parket, laminaat, pvc etc.

Hoe moet je de vloer afwerken?

Het is een vloeivloer en daardoor erg vlak. Toch kan de vloer iets hoger zijn aan de ene kant van de ruimte ten opzichte van de andere kant. Deze marge is ongeveer 10 millimeter. Afhankelijk van de afwerking van de vloer is dit normaal gesproken vlak genoeg. Met egaline kan de vloer nog vlakker gemaakt worden. Overleg dit met de partij die de vloer afwerkt.

Waarom zit er soms een vlies op de anhydrietvloer?

Er ontstaat niet altijd een vlies op de vloer, maar soms wel. Soms heeft de anhydriet na het storten een glanzende laag, dat noemt men bleeding. De vaste delen zoals zand zakken iets naar beneden en er komt vochtig materiaal op de aangebrachte vloer te liggen. Alles moet potdicht zitten zodat de vloer dit vocht nog kan opzuigen wanneer dat nodig is.
Ventileer je intensief dan kan de vloer dat vocht niet meer opzuigen en zal te snel drogen waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Mocht de vloer dat vocht niet nodig hebben dan zal dit het vlies vormen wat dus moet worden weggeschuurd.

Waarom moet je de vloer schuren?

Bij het storten ontstaat er een laagje water aan het oppervlak. In het water zit kalk uit de specie. Deze kalk kan reageren met kooldioxide uit de lucht. Wat je dan krijgt is calciumcarbonaat wat zichtbaar wordt als een dun laagje op het oppervlak.

Als je dit laagje niet verwijdert, dan kan de eindvloer niet goed hechten. De eindvloer zal dan samen met het laagje losbreken.

Dat is de reden dat je de anhydrietvloer soms moet schuren. Meestal is dit 2 of 3 weken na het storten.

Hoe moet je de vloer schuren?

Je kan er voor kiezen om geld te besparen en de vloer zelf te schuren. Verhuurbedrijven hebben daarvoor speciale betonschuurmachines.

Natuurlijk is het mogelijk om Faber in te huren. Wij zijn gespecialiseerd in het schuren van vloeren en hebben daarvoor speciale diamantschuurschijven. Omdat we ervaring hebben weet je zeker dat de eindvloer goed zal hechten. Niet onbelangrijk, er kan veel stof vrijkomen, en het is goed om te bedenken dat we daar oplossingen voor hebben zodat we stofvrij kunnen werken.

Wat moet ik doen als ik de vloer wil betegelen?

Een tegelvloer is één van de soorten eindvloeren die bovenop de anhydrietvloer geplaatst kan worden.

Bij tegelvloeren is de hechting van de lijm heel belangrijk. De lijm en de tegelvloer hecht dan ook beter op een droge en geschuurde vloer. Ook zorgt de lijm voor egalisatie van de vloer.

Is de vloer te vochtig of is de vloer niet geschuurd? Dan kunnen de tegels en de lijm samen loskomen. Het is mogelijk om lijm onder de tegels te injecteren, maar dit is een noodoplossing en brengt onnodige kosten met zich mee.

Twijfel je? Vraag dan aan de tegelzetter of hij een vochtmeting wil doen. Zo weet je zeker dat de vloer droog is. Vraag hem daarnaast advies over het schuren van de vloer.

Wat maakt de anhydrietvloer van Faber anders dan die van concurrenten?

Het is een vloeivloer die kalkgebonden is en waar kwalitatief nogal wat verschil in zit.

Wij gebruiken dan ook speciaal gecertificeerd anhydriet wat voldoet aan alle technische specificaties zodat je zeker bent van gegarandeerde kwaliteit.

Dit bindmiddel is overigens een recycling product dus duurzaam.

Welk totaalpakket biedt Faber in combinatie met schuimbeton?

Een anhydriet dekvloer is een harde uitvlaklaag op een draagvloer en kan heel goed worden toegepast in een droge ruimte op bijvoorbeeld schuimbeton met vloerverwarming.

Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen en aanbrengen van schuimbeton, vloerverwarming en daar overheen een anhydriet dekvloer en kunnen dit leveren in een totaalpakket: Faber Comfortvloer. Het voordeel hiervan is dat je maar één aanspreekpunt hebt en verzekerd bent van kwaliteit.

Faber Anhydrietvloer toepassen als dekvloer heeft vele voordelen!

Onze gietdekvloeren worden als een combinatie van service & kwaliteit in een totaalpakket gegoten. Gietdekvloeren zijn onmisbaar in het bouwproces van tegenwoordig. De snelheid van het storten van de gietdekvloer (anhydrietvloer) en de arbeidsvriendelijke werkomstandigheden zijn belangrijke voordelen waarom er tegenwoordig steeds vaker voor deze anhydrietvloer gekozen wordt.

Bij Faber kun je rekenen op gedegen advies, goede voorbereiding en perfecte uitvoering

Wat kun je van Faber verwachten, als het gaat om een dekvloer?

Faber loopt voorop waar het gaat om innovatie en het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige producten. Maar ook voor een perfecte en nette uitvoering ben je bij Faber aan het juiste adres. Vanaf tien vierkante meter en meer kun je ons inschakelen.

Specifieke kenmerken van een Anhydrietvloer (Calciumsulfaat Gietdekvloer):

  • Een gipsgebonden vloer welke in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht
  • De vloer wordt gevloeid voor een extra vlak resultaat
  • Goede warmte-overdracht bij vloerverwarming
  • Verwerkingsmogelijkheid van grote oppervlakken zonder naden
  • Grote buig-/treksterkte en een zeer geringe krimp
  • Milieubewust bouwen door zijn arbeidsvriendelijkheid
  • Snelle verwerkingsmogelijkheid, binnen 24 uur beloopbaar
  • Minder geschikt voor ruimten met een hoge vochtbelasting
  • Minder geschikt voor zeer hoge eisen aan slijtvastheid

Druksterktes:

 Specieclassificatie
Calciumsulfaat Gietdekvloer
Sterkteklasse
‘In het werk’
Type       DrukDruk
CAC 12Cw 12
CAC 16Cw 16
CAC 20Cw 20
CAC 25Cw 25
CAC 30Cw 30
CAC 35Cw 35

Bekijk ook de video hoe we schuimbeton, vloerverwarming en de anhydrietvloer kunnen plaatsen in uw woning of gebouw.