< Naar overzicht

Water in de kruipruimte – Wat kan ik doen?

25 maart 2022

Je wilt isoleren maar er staat water in de kruipruimte?

Je energiecontract is net verlopen. De dagen met vaste prijzen liggen achter je en je bent overgeleverd aan de grillen van de markt met variabele energieprijzen. De kranten staan er vol mee. Stijgende olie- en gasprijzen maakt dat iedereen plots nadenkt over de energierekening.

Zoals zoveel mensen besluit je dus te isoleren. Via Google vind je een aanbieder en de adviseur komt langs. Die trekt het luik van de kruipruimte open en ziet het direct. Veel te veel water en vocht in de kruipruimte.

Al snel krijg je een aanbeveling om parels, purschuim of thermokussens te plaatsen. Maar is dat de juiste oplossing?

Lees vooral verder als je een betonnen vloer hebt, maar let extra op als je een houten vloer hebt op de begane grond.

Is water in de kruipruimte altijd een probleem?

Heb je water in de kruipruimte of kelder? Dan ben je niet de enige. Het komt in veel woningen in Nederland voor.

Ventileer je de kruipruimte goed? Dan heeft het vocht weinig invloed.

Ruik je stank of muffe lucht in de woning? Dan is vaak wel actie vereist.

In dit blog lees je over oorzaken, of je de gemeente erop kan aanspreken, gevolgen en natuurlijk oplossingen.

Wat is de oorzaak van water in de kruipruimte?

Los van de oorzaak zijn er redenen dat bewoners niet blij zijn met water of vocht in de kruipruimte. Bijvoorbeeld:

  • Optrekkend vocht zorgt voor schimmelgroei, dat op zijn beurt schadelijk voor de gezondheid is
  • Het ‘vocht’ is afkomstig van een gebroken of lekker riolering
  • Te hoge grondwaterstand
  • Bewoners gebruiken veel energie en willen isoleren
  • Je houten vloer gaat rotten
  • Etc.

Is één van deze situaties van toepassing bij jou? Lees dan snel verder.

Gebroken of lekke riolering

Komt er stank vanuit de kruipruimte? Onderzoek dan eerst of de riolering niet lek of gebroken is. Dat komt regelmatig voor als gevolg van bodemverzakking.

Ook bij bestaande wijken kan dit gebeuren na werkzaamheden aan de straat. Andere redenen zijn veel zwaar rijdend verkeer door de straat.

Hoge grondwaterstand als oorzaak van een vochtige of natte kruipruimte?

Let op als de grondwaterstand te hoog wordt. Het water of vochtigheid kan in het beton, cement of baksteen trekken.

Gevolg is donkere plekken, schimmelgroei of zelfs groei van zwammen. Die zorgen voor een muffe en ongezonde lucht.

Laat het stucwerk los? Gaat het behang los, of is de houten vloer beschadigd doordat het is gaan rotten? Dit zijn allemaal signalen dat het grondwater te hoog is.

Is de gemeente verantwoordelijk of ben ik dat zelf?

Heb je een koopwoning? Dan ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het gedeelte onder je woning. En dus ook voor het eventuele herstel en de kosten.

Hebben meer woningen in de straat last van het probleem. Dan wil de gemeente in sommige gevallen meedenken.
Woon je in een huurwoning? Dan kan je het best overleggen met de woningbouwvereniging.

Is de vloer koud? Zelfs als je vloerverwarming hebt?

Water in de kruipruimte kan voor koude luchtstroom zorgen. Dat zorgt ervoor dat je een koude vloer krijgt, zelfs met vloerverwarming. Dit kan ook voor een hogere energierekening zorgen.

Is het schadelijk voor een houten vloer?

Vocht en houten vloeren gaan niet samen. Het tast de vloer aan. Bewoners met houten vloeren kiezen juist daarom steeds vaker voor deze duurzame oplossing met schuimbeton + link

Water in kruipruimte bouwbesluit

Het bouwbesluit bevat voorschriften waaraan gebouwen moeten voldoen. Deze zijn opgesteld door de Rijksoverheid.

Deze regels zeggen niets over water in de kruipruimte. Je kunt dit dus niet gebruiken om kosten te verhalen, en je bent dus zelf verantwoordelijk om een oplossing te vinden.

Is water in kruipruimte een verborgen gebrek? En is het verstandig om een huis te kopen met een vochtige kruipruimte?

Water in de kruipruimte is wel een verborgen gebrek. De verkooptransactie kan er zelfs voor teruggedraaid worden. De verkoper moet het dus wel vertellen. Maar liefst wil je dit probleem voor zijn en direct weten waar je aan toe bent. Kijk dus vooral in de kruipruimte als je van plan bent een woning te kopen.

Vereniging eigen huis heeft daarvoor een handige check gemaakt:

https://www.youtube.com/watch?v=dyZ7sWtEs_c

Maar, koop je een huis koopt in de zomer kan de situatie anders zijn dan ’s winters. Goed doorvragen dus. Eventueel kan je ook een condensatietest doen. Lees daarvoor verder.

Condensatietest voordat je de betonvloer waterdicht maakt

Ben je van plan om de betonvloer te isoleren of waterdicht te maken? Dan moet eerst controleren of de betonvloer droog genoeg is.

Zie je condens druppels onderaan de vloer. Dan is deze sowieso te vochtig. Je moet dan eerst water afvoeren en beter ventileren.

Twijfel je? Doe dan een eenvoudige condensatietest. Plaats een klein stukje tape onder op de vloer, en kijk na 24 uur of er condens op het tape zit. Zit er vocht op? Dan is de betonvloer te vochtig om af te dichten.

Is een vochtige kruipruimte schadelijk voor de gezondheid?

Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte zorgt voor hoge luchtvochtigheid in de woning. Dit kan op termijn wel voor gezondheidsklachten zorgen. Denk aan hoesten, kortademigheid en je kunt last krijgen van je ogen.

Dat is vooral het geval als het vocht voor schimmels zorgt.

Hoe hoog mag de vochtigheid in huis en kruipruimtes zijn?

Vochtigheid in de kruipruimte is misschien niet je grootste zorg. Maar uiteindelijk wil je weten hoe hoog de luchtvochtigheid in huis mag zijn.

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Lager is niet prettig omdat het gebarsten lippen, droge ogen etc. kan veroorzaken.

Hogere luchtvochtigheid is zeker niet prettig, omdat het schimmels tot gevolg kan hebben.

Hoe kan ik de kruipruimte droog maken?

We hebben tot nu gelezen over de oorzaken, aansprakelijkheid en waar je op kunt letten. Maar zit je eenmaal met het probleem opgezadeld, dan wil je natuurlijk vooral weten wat je eraan kunt doen.

We hebben verschillende opties voor je op een rij gezet.

Water wegpompen uit de kruipruimte

Is het wegpompen van het water een oplossing? Het wegpompen van het water met een dompelpomp is zeker mogelijk. Via het luik kan je de pomp laten zaken en het water wegpompen. Let wel op, want er kan wel zand in het water zitten. En niet iedere pomp is hiertegen bestand.

Toch is dit een tijdelijke oplossing. Het grondwater komt vaak in korte tijd terug. Dat kan door het grondwater zijn. Een andere reden is dat veel nieuw aangelegde straten bestrating met open structuur hebben. Dit is bedoeld om meer regenwater in de grond te laten zakken, zodat er dus minder regenwater in het riool terecht komt.

Het regenwater zorgt er dus wel voor dat het grondwater onder de woningen hoger kan komen te staan.

Water in kruipruimte drainage

Drainage voor het afvoeren van water en is een oplossing voor langere termijn. Zelf drainage aanleggen is wel een arbeidsintensieve klus. Je moet het grondniveau ophogen totdat de buis aflopend is richting de afvoer. Dat doe je met kiezels of schelpen. Zand is minder gewenst omdat dit in de drainagebuis terecht kan komen. Want zelfs al is de buis omhult, er kan toch op termijn een klein beetje zand in terecht komen.

Het kan ook zijn dat het niveau van de grond al hoog genoeg is. Daarin graaf je dan een sleuf om daar de drainagebuizen in te leggen.

Een drainagebuis leg je op niveau zodat het water afloopt naar een afvoer. De afvoer naar het riool is meestal bevestigd aan de onderkant van de fundering.

In meeste gevallen ligt er nog geen drainagebuis naar het riool. Je moet dit met de gemeente overleggen.

Bekuiping, wanddrainage en randdrainage – vooral in kelders

Bij onderzoek naar drainage lees je misschien over randdrainage. Toch is dit meer van toepassing in kelders waar de liggende betonnen vloer en opstaande betonnen wand lekt. De plek waar deze twee elkaar raken noem je de kimnaad. Het grondwater komt dan door die naad heen.

Ook wanddrainage wordt met name geplaatst in kelders. Binnenkomend grondwater wordt dan via de wanden afgevoerd.
Bij bekuiping worden de wanden van de kelder opnieuw waterdicht gemaakt.

Je kunt dit soort termen dus tegenkomen bij het isoleren van je woning. Maar bij veel particulieren zonder kelder is dit niet van toepassing.

Heeft bodemisolatie met schelpen, folie of zand nut?

Isolatie met schelpen is één van de oudste manieren van isoleren. Een nadeel is dat de isolerende werking weg is zodra de schelpen onder water komen te staan. Je moet dus zorgen dat het water afgevoerd wordt.

Een droge kruipruimte creëren met zand en folie is mogelijk. Al is daarmee de vloer nog niet geïsoleerd. Je moet zorgen dat je het zand zover ophoogt dat het boven het waterniveau komt te staan. Een groot nadeel is dat zand weer weg kan spoelen.
Let op. Als je teveel moet ophogen houd je geen ruimte over in de kruipruimte. Je kunt dan de onderkant van de vloer niet isoleren.

Daarnaast wordt ook getwijfeld of isolatie op de bodem genoeg nut heeft. Het kan blijven tochten in de kruipruimte. En heb je vloerverwarming? Dan is de kans nog steeds dat je veel warmte verliest aan de onderkant van de vloer.

Nadelen van isoleren met Thermokussens, EPS parels, isolatiechips of isolatieparels

Er zijn nogal wat opties om de kruipruimte te isoleren. Thermokussens, EPS parels, isolatiechips en isolatieparels hebben één nadeel gemeen. De kruipruimte is nagenoeg onbereikbaar.

Bij parels heb je een aanzienlijke laag nodig in de kruipruimte. Daardoor blijft er vermoedelijk weinig ruimte over. Daarnaast moet je blijven letten op genoeg ventilatie.

Bij thermokussens worden de bodem en onderkant van de vloer geïsoleerd met isolerende folie. Maar ook dit is erg gevoelig. De kwaliteit van folie kan is onderhevig aan vocht en temperatuurverschil waardoor het kan scheuren en daardoor de isolerende werking verliest.

De kruipruimte is dus in theorie nog wel bereikbaar, al is dit in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Wat kost het isoleren van de kruipruimte?

Genoeg van de stank, muffe lucht en een hoge energierekening? Dan wil je weten wat het kost om de kruipruimte te isoleren.

Afhankelijk van het oppervlak van je huis zijn de kosten tussen de € 1.400,- en € 2.200,-.

Toch is het zeker interessant. Want het bespaart geld op lange termijn.

Milieu centraal schat dat bedrag op € 230,- per jaar.

Dit is een overzicht met gemiddelde prijzen:

Type woningGemiddelde investeringSubsidie aftrekTotaalprijsBesparing energierekeningTerugverdientijd
Vrijstaande woning€ 2900€ 1000€ 1900€ 390 per jaar5 jaar
2 onder 1 kap€ 1900€ 650€ 1250€ 2606 jaar
Hoekwoning€ 1500€ 500€ 1000€ 2107 jaar
Tussenwoning€ 1500€ 500€ 1000€ 2007 jaar
Appartement€ 1550€ 200€ 1350€ 2007 jaar
Bron: Milieu Centraal

Houten vloer? Los het vochtprobleem definitief op met schuimbeton

Heb je een houten vloer? Kijk dan eens naar schuimbeton. Dat is een nieuwe innovatieve manier van isoleren.
Houten vloeren zijn vaak verrot of aangetast door het vocht. Ook is het isoleren tussen de balken of met thermokussens niet altijd de beste oplossing. Vooral met water of vocht in de kruipruimte. Je hebt dan nog steeds kans op houtrot, muffe lucht en nare schimmels.

Door de houten vloer compleet door schuimbeton te vervangen is het probleem definitief opgelost. Daarnaast ben je gegarandeerd van een goede isolatie waar je de rest van je leven niet meer naar om hoeft te kijken en die zijn isolatiewaarde 100% behoudt.

Gerelateerde blogs