Het isoleren van je vloeren kun je op verscheidene manieren doen.
Ga je aan de bovenkant van je vloer aan de slag, dan kun je ervoor kiezen om je vloer volledig te laten renoveren. Deze wordt dan gestript en laag voor laag weer opnieuw opgebouwd. Je kunt dan overwegen om als extra isolatie een uitvullingslaag van schuimbeton te gebruiken. Ook bij het opbouwen van nieuwe vloeren wordt dit vaak gebruikt.
Je kan er ook voor kiezen om je kruipruimte op te vullen met schuimbeton.
Vloerisolatie
Een vochtige woonruimte heeft vaak als oorzaak een vochtige kruipruimte. Er bestaan tal van mogelijkheden om dit vocht te bestrijden, maar één daarvan is vloerisolatie met schuimbeton. Vloerisolatie schuimbeton is een buitengewoon goede oplossing gebleken voor het tegengaan van warmteverlies en voor een betere vochthuishouding.
Vloerisolatie historie
Sinds eind jaren ’70 wordt vloerisolatie met schuimbeton toegepast. Tienduizenden woningen zijn reeds met succes behandeld. Er is veel praktijk-en laboratoriumonderzoek uitgevoerd door onder meer Bouwcentrum, LGM-Delft, TNO-bouw en Centrilab.
Isolatiewaarde
De isolatiewaarde van uw door schuimbeton geïsoleerde kruipruimte is afhankelijk van de dikte van het gestorte schuimbeton en de samenstelling van het gebruikte schuimbeton. Het schuimbeton dat wordt gebruikt voor de Faber comfortvloeren levert een isolatiewaarde op van 0,9 RC voor elke 10 cm dikte van de laag schuimbeton. Om de benodigde 3,5 RC te halen dient u dus een dikte van +/- 40cm te storten.
Mogelijkheden voor lagere ruimtes
Indien het wegens een gebrek aan hoogte van uw kruipruimte niet mogelijk is de gewenste isolatiewaarde te halen met alleen schuimbeton kan deze worden gecombineerd met een laag van bijvoorbeeld eps-platen en vervolgens een afvulling van schuimbeton om de gewenste isolatiewaarde alsnog te halen.
Waarom 3,5 RC
De gewenste huidige norm van 3,5 RC isolatiewaarde voor vloerisolatie zijn bepaald in het bouwbesluit (van kracht sinds 1 januari 2015). Voldoet uw woning hieraan dan draagt dit bij aan een beter energielabel.
Voordelen vloer isoleren
- Schuimbeton is licht van gewicht en dus uitermate geschikt voor het opvullen van grote ruimtes.
- Schuimbeton is vrij vloeibaar waardoor het alle hoeken en gaten gemakkelijk bereikt.
- Schuimbeton is zelf nivellerend en zal je dus een zeer strakke ondervloer opleveren.
- Schuimbeton heeft een goede cohesie.
- Schuimbeton is ongevoelig voor vocht en ook voor schimmels en rot.
- Schuimbeton gaat erg lang mee.
- Schuimbeton kan worden gebruikt als onderlaag voor vloerverwarming.
Het is misschien ook de moeite waard om de nadelen te bekijken
– Schuimbeton is duurder dan gewoon beton
Subsidie op vloerisolatie
Kan ik subsidie krijgen voor de isolatie van mijn huis?
Als particulier kunt u ook in 2023 een subsidie aanvragen voor de isolatie van uw koopwoning. Op vloerisolatie met schuimbeton ontvangt u € 11,- subsidie per m2. Ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) kan een subsidie aanvragen. U kunt ook geld lenen met de Energiebespaarlening om uw huis te isoleren.
Subsidie voor particulieren
Particulieren kunnen vanaf 2 september 2019 gebruikmaken van de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Met deze subsidie kunt u uw woning energiezuiniger maken met isolatie. Bekijk voor het indienen van uw aanvraag eerst de voorwaarden voor de SEEH.