< Naar overzicht

Rc-waarde of Rd-waarde voor isolatie – Welke waarde is goed?

20 juli 2022

Ga je isoleren? Dan kom je al snel de Rc-waarde of Rd- waarde tegen. Kort omschreven; des te hoger de Rc-waarde of Rd-waarde, des te beter is je huis geïsoleerd.

Dat er naar deze termen gezocht wordt komt mede doordat het RVO een minimale isolatiewaarde heeft ingesteld. Voor 2022 is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W. Laat je binnen een jaar ten minste twee maatregelen uitvoeren om je huis te isoleren, dan kom je in aanmerking voor subsidie.

Maar zodra je een offerte ontvangt merk je al snel dat er nog meer termen zijn. Lamdawaarde, Rbw- en Rbf-waarde zijn allemaal termen die met isolatie te maken hebben.

Omdat de termen door elkaar heen gebruikt worden, gaan we er samen dieper op in. Na het lezen weet je precies waar je op moet letten.

Wat is Rc-waarde? En wat is de eenheid?

De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen aan van de hele constructie, bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur.
Hoe hoger het getal, des te meer warmte wordt er binnengehouden.

En nee, Rc-waarde is niet hetzelfde als de Rd-waarde! Daarover lees je verderop meer.

Er gelden wettelijke normen voor de Rc-waarde. Bij dakisolatie binnen nieuwbouwwoningen geldt in 2022 bijvoorbeeld een Rc waarde van 6,0 of meer. Voor dakisolatie in bestaande woningen geldt een minimale Rc-waarde van 2,0.

Over het algemeen geldt dat een Rc-waarde van 3,5 voor goede isolatie zorgt. Om de woning energieneutraal te maken, heb je minimaal 6,0 Rc-waarde nodig voor dakisolatie.

Ook de vloer is een belangrijk onderdeel voor energieneutraal wonen. Daarvoor adviseert Mileu Centraal een Rc-waarde van 3,5 tot 5, met schuimbeton is dat bijvoorbeeld goed mogelijk.

Materiaal dakisolatieDikteIsolatiewaarde
Glaswol13 cm4
Steenwol13 cm4
Thermokussens met folie12 tot 16 cm4
PIR8 cm4
PUR13 cm4
Materiaal vloerisolatieDikteIsolatiewaarde
Isolite schuimbeton bij vervangen houten vloer33 cm3,5 Rc-waarde en 3,5 Rd-waarde
Icynene H2Foam Lite voor isolatie onderkant betonvloer15 cm3,48 Rc-waarde
Materiaal vloerisolatieDikteIsolatiewaarde
Aminotherm50 mm1,47 Rc

Wat is Rd-waarde of R-waarde?

Met Rd-waarde en R-waarde wordt hetzelfde bedoeld. Het geeft de warmteweerstand van isolatiemateriaal aan. Je kan controleren hoe groot het isolerend vermogen van de isolatie is. Des te hoger de R-waarde, des te meer warmte wordt binnenin vastgehouden.

Enkele voorbeelden:

 • Spouwmuurisolatie Aminotherm in een spouw van 50 mm heeft een Rd-waarde van 1,11
 • Vloerisolatie met schuimbeton van het type Isolite heeft een Rd-waarde van 3,5 bij een dikte van 33 cm. Heb je veel ruimte, dan is het slim om een dikkere vloer te plaatsen. Er is relatief minder extra werk nodig en de Rd-waarde is hoger. Let op want niet ieder type schuimbeton is hetzelfde. Schuimbeton van Faber is geregistreerd en gekeurd. Faber Celbeton is een schuimbeton met 10% hogere isolatiewaarde dan andere soorten op de markt
 • Isoleren met schuim aan de onderkant is mogelijk. Bij een betonnen vloer is dit een goede optie en haalt bij 15 cm tot 20 cm een Rd-waarde van 3,95

Wat is de Lambdawaarde?

De lambdawaarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald soort materiaal kan geleiden. Bijvoorbeeld materiaal als hout, baksteen, beton etc.

Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte wordt doorgegeven, en des te beter isoleert het materiaal.

Lucht in beton zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder warmte kan worden doorgegeven. Dit zorgt dat de lambdawaarde lager wordt.

Voorbeelden van de lambdawaardes van verschillende materialen:

 • Spouwmuurisolatie met Aminotherm Isoplusschuim: Lambdawaarde 0,035 W/m.K.
 • Dakisolatie met PIR: Lambdawaarde 0,019 – 0,027 W/m.K.
 • Dakisolatie of muurisolatie met Glaswol: Lambdawaarde 0,032 – 0,040

Wat is de Rbw en Rbf waarde?

Rbw is de afkorting voor Resistance basement wall. Rbf is de afkorting voor Resistance basement floor. Deze waardes worden gebruikt om de isolatiewaarde van bodemisolatie aan te geven. Je komt regelmatig hoge Rbw en Rbf waardes tegen, bijvoorbeeld bodemisolatie met Airofill EPS korrels met een rbf-waarde tot wel 7,33.

Let op, om subsidie te ontvangen wordt daar niet naar gekeken. Voor de subsidie wordt alleen gekeken naar de minimale Rd waarde van 3,5 Rd.

Welke minimale Rc-waarde staat als eis in het bouwbesluit van 2020? En is die van 2021 anders?

In het bouwbesluit zijn regels vastgesteld voor het bouwen van nieuwe huizen. Maar ook bij het verbouwen gelden de regels van het bouwbesluit voor het gedeelte dat je verbouwt. De regels worden regelmatig aangepast. Het bouwbesluit dateerde uit 2012. Per 1 januari 2021 zijn de regels aangepast. Dat geldt dus ook voor de vastgelegde Rc waarden:

De Rc waarden die per 1 januari 2021 gelden zijn:

 • Vloer Rc = 3,7 m²K/W (was Rc = 3,5 m²K/W)
 • Gevel Rc = 4,7 m²K/W (was Rc = 4,5 m²K/W)
 • Dak Rc = 6,3 m²K/W (was Rc = 6,0 m²K/W)

Wanneer geldt deze eis als je gaat verbouwen?

Wat onder nieuwbouw valt is direct duidelijk. Maar wanneer gelden de regels als je gaat verbouwen? De regels gelden als 25% van het oppervlak wijzigt of vergroot. Het percentage wordt gerekend van het oppervlak van integrale bouwschil. Dat is bijvoorbeeld het geval als je dak, gevel en de vloer tegelijk aanpakt. Twijfel je of je meer dan 25% gaat verbouwen, vraag dan aan je aannemer om advies.

Ga je alleen de vloer renoveren? Dan kom je normaal gesproken onder de 25%. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Faber Comfortvloer.

Welke Rd-waarde heb je nodig om subsidie te ontvangen?

Laat je wat isoleren door een bedrijf? Grote kans dat zij de subsidie voor je aanvragen. Het bedrijf kan je informeren over de voorwaarden. Je dit ook prima zelf doen.

De voorwaarden zijn samengevat:

 • In 2022 is de minimale Rd-waarde 3,5
 • Je moet minstens twee isolatiemaatregelen nemen
 • De isolatie moet voorkomen op de maatregelenlijst + link naar https://www.rvo.nl/sites/default/files/2022-06/ISDE-Maatregelenlijst-isolatie-10-juni-2022.pdf
 • Het werk moet uitgevoerd worden door een erkend bouwinstallatiebedrijf. Daarvoor moet het bedrijf bij de KVK ingeschreven staan in de sector bouwnijverheid. Je kunt dit controleren door te bekijken of de SBI-code van het bedrijf begint met 41,42 of 43.
 • Het werk moet uitgevoerd worden in de bestaande thermische schil
 • Na uitvoering van de eerste isolatiemaatregel heb je maximaal 12 maanden de tijd om de subsidie aan te vragen
 • Je hebt DigiD nodig om de subsidie aan te vragen

Voor meer informatie ga je naar RVO. Heb je liever persoonlijk advies? In elke gemeente kan je terecht bij het energieloket. Die vertellen je meer over de voorwaarden waar je aan moet voldoen om subsidie te ontvangen.

Kan je de Rc-waarde of Rd-waarde berekenen?

Fabrikanten berekenden de Rc-waarde en vermelden dit op de verpakking van het product. Ook zijn er online rekentools van de fabrikanten waarop je de Rc-waarde kan berekenen. Bijvoorbeeld op deze van Knauf.

Doorgaans hoeft je de waarde zelf niet te berekenen. Het bouwbedrijf dat de isolatiemaatregel uitvoert moet het vermelden op de offerte en de factuur.

Daarbij zie je vaak dat de bedrijven niet de Rc-waarde maar Rd-waarde vermelden. Dat komt omdat deze waarde als vereiste bij subsidieverstrekking wordt gehanteerd.

Hier zie je dat de Rd-waarde 4,5 is:

Wat is de Rd-waarde van een houten vloer?

Voor de isolatiewaarde van een houten vloer kan gekeken worden naar de lambdawaarde van hout. Met 0.18 is die aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld PIR dat wel 0,019 heeft. Ook hier geldt dat een lagere lambdawaarde een betere isolatiewaarde heeft.

Bij een houten balkenvloer is dus een extra materiaal nodig om de vloer te isoleren en 3,5 Rd waarde te halen.

Houten vloeren worden om die reden steeds vaker vervangen voor het innovatieve schuimbeton.

Bestaat er voor de vloer dunne isolatie met hoge Rc-waarde?

PIR staat bijvoorbeeld bekend als materiaal met een lage lambdawaarde tussen de 0,019 en 0,027. Je kunt dus met een relatief dun materiaal een goede Rd-waarde bereiken, bijvoorbeeld 3,68 bij een dikte van 7 centimeter.

Toch kiest niet iedereen voor de dunste oplossing. Dat heeft te maken dat dunne harde materialen slecht geluid absorberen. Daardoor kan regen tegen het dak, kinderen die buitenspelen en geluid binnen in de kamer luid zijn.

Bij vloerisolatie is dun materiaal ook niet altijd de beste oplossing. Vaak wordt er gekozen voor de best isolerende oplossing. Bijvoorbeeld schuimbeton dat goed recycled kan worden, heel goed isoleert en een duurzame oplossing is voor het vervangen van de houten vloer voor schuimbeton met vloerverwarming.

Houten vloer vervangen voor een isolerende vloer met een Rc-waarde?

De nieuwste innovatie is schuimbeton met vloerverwarming. In het schuimbeton zitten kleine luchtbelletjes dat voor optimale isolatie zorgt. Deze heeft een Rd-waarde van 3,5 of hoger. Faber Comfortvloer heeft al 2000+ vloeren geplaatst als vervanger van de houten vloer. De voordelen zijn groot:

 • 20% per jaar besparen op de stookkosten;
 • Definitief verlost van geurtje en schimmels in de kruipruimte;
 • Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloerkoeling;
 • Geschikt voor energieneutraal wonen;
 • Schuimbeton kan volledig worden recycled;
 • Ongevoelig voor rot, vorst en krimp;
 • Geen last meer van vocht onder de woning.

Vraag vrijblijvend advies

Vrijblijvend advies van onze isolatie experts? Bel tijdens kantooruren naar 088- 555 44 22 of stuur een e-mail.
Direct een prijs berekenen? Je hoeft niet in te loggen of je gegevens achter te laten. Ga snel naar de calculator voor vloerisolatie.

Gerelateerde blogs