< Naar overzicht

Huis isoleren: stappenplan, kosten en 7 tips

4 mei 2022

Huis Isoleren? Welke stappen volg je dan?

Ongelooflijk die energierekening! De gasprijzen lijken alleen maar te stijgen. Krap jij jezelf dan weleens achter de oren? Dan ben je zeker niet de enige.

Dat je nu pas start met nadenken over isoleren is niet vreemd. De energierekening is op dit moment sky high, en door je huis te isoleren kun je je maandelijkse lasten aanzienlijk naar beneden brengen. Er zijn op dit moment ontzettend veel Nederlanders die in een minder goed geïsoleerde woning leven.

Isoleren blijft de allerbelangrijkste stap in 2022

Isoleren is verreweg de belangrijkste eerste stap. Vooral oudere woningen zijn nog lang niet toe aan een ontkoppeling van het gas. Daarnaast zijn de mogelijkheden om elektrische te verwarmen beperkt en duur in aanschaf. Bron: Mileu Centraal


Geld besparen begint met isoleren. Daarom is dit hét moment om te starten. Maar isoleren kost ook nogal wat geld.
Wat we er ook van vinden. Het lijkt erop dat de overheid een gasloze toekomst voor ogen heeft. Maar die investering kan niemand in één keer doen.
Daarom dit stappenplan.

Stappen naar een gasloos huis

Van een slecht geïsoleerd huis naar een gasloze woning zijn grofweg de volgende stappen te onderscheiden:

 1. Begin met het dichtmaken van naden en kieren. Je wilt zo snel mogelijk voorkomen dat kou je woning binnenkomt
 2. Heb je een houten vloer? Isoleer of vervang deze dan zo snel mogelijk
 3. Zorg voor hr++ glas of hoger
 4. Isoleer de spouwmuur
 5. Isoleer het dak (het isoleren van het dak staat langer in de lijst aangezien niet iedereen de zolder gebruikt. Daarnaast bespaar je in eerste instantie meer door de vloer te isoleren)

Pas daarna is het zinvol om na te denken over:

 1. Vloerverwarming – Dit type van verwarming is het meest aangenaam, en geschikt voor een gasloze toekomst
 2. Zonnepanelen – De salderingsregeling om stroom terug te leveren wordt namelijk afgebouwd van 1 januari 2023 tot en met 2031. In veel gevallen gebruik je zelf te weinig stroom, en je huis verwarmen met stroom is niet mogelijk tenzij de woning erg goed geïsoleerd is
 3. Warmtepomp of elektrisch verwarmen. Deze systemen zijn duur en werken alleen in een goed geïsoleerde woning
 4. Elektrische auto voor particulieren. Deze zijn nog duur en voornamelijk interessant voor zakelijke rijders

Dit is een ruw overzicht. Het doel is voornamelijk om te laten zien dat isoleren de allerbelangrijkste stap is. We gaan snel verder.
In welk jaar is de woning gebouwd? En wat is er al gedaan?

Jaren 30 woning isoleren

In Nederland zijn talloze jaren 30 woningen gebouwd. Dit zijn fraaie woningen maar deze zijn destijds nauwelijks geïsoleerd. Bij de meeste huizen is misschien al gestart met het plaatsen van dubbelglas, dak-, of spouwmuur isolatie.

Maar we komen hier nog heel veel oude houten vloeren tegen. Het is zeker mogelijk om deze te isoleren. Maar we adviseren om deze te vervangen voor een vloer met vloerverwarming. Bijvoorbeeld met het innovatieve schuimbeton. Deze is klaar voor de toekomst met vloerverwarming en mogelijkheid tot vloerkoeling.

Woning isoleren gebouwd vóór 1975

Bij de bouw zijn deze woningen nagenoeg niet geïsoleerd.

Woning isoleren gebouwd tussen 1975 en 1982

In deze periode is gestart met het plaatsen van isolatie tijdens de bouw. Met name in het dak en spouwmuur. Maar deze isolatie is naar de huidige standaarden zeker niet voldoende.

Woning isoleren gebouwd tussen 1983 en 1991

De isolatie tijdens de bouw werd in deze periode iets beter. Vaak zijn het lagen van 5 tot 7 centimeter. Dit is niet voldoende. Verder is er misschien wel dubbelglas geplaatst, maar is dit een oud type. Vervangen voor HR++ glas is zeker zinvol.

Een logische extra stap lijkt misschien om de spouwmuur te isoleren. Normaal gesproken wordt er dan een soort schuim in de spouwmuur gespoten. Maar let op. Het kan zijn dat de muren gaan scheuren door het uitzettende schuim in combinatie met de bestaande isolatie. En dit valt niet altijd onder garantie.

Woning isoleren gebouwd tussen 1992 en 1999

Deze huizen zijn gebouwd met goede isolatie in het dak, gevel en de vloer.

Bij deze huizen is extra isoleren interessant als je energieneutraal wilt wonen. Bijvoorbeeld door stroom op te wekken met eigen zonnepanelen, en dit te gebruiken voor warmteopwekking door middel van een warmtepomp.

Na 2000

Deze woningen zijn zeer goed geïsoleerd. Het glas is HR++ of zelfs triple glas. Ook de vloer, muren en het dak zijn uitstekend geïsoleerd.

In welke volgorde isoleren om het meeste geld te besparen?

Start met het maken van een afspraak bij een Energieloket . Dat is gratis. Ook bieden ze aan om een warmtescan van je woning te maken. Je ziet op de foto’s waar de meeste warmte verloren gaat.

Samengevat is het advies vaak om eerst het huis goed te isoleren. Je isoleert de ‘schil’ van de woning. Start met het glas, de zolder en daarna de vloer.
Bij oudere woningen is de vloer mogelijk van hout. Het kan dan zinvol zijn om die eerst te vervangen in combinatie met vloerverwarming. + link naar schuimbeton pagina

De voordelen van isoleren

 • Besparing op de energierekening. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je minder gas gebruikt. En daardoor flink bespaart op de energierekening.
 • Het comfort van een warme vloer
 • Sneller genieten van een warme ruimte. Isolatie zorgt er simpelweg voor dat de ruimte sneller warm wordt maar ook dat de warmte behouden blijft.

Nadelen van isoleren

 • Spouwmuur: Extra isoleren van de spouwmuur kan scheuren in de muur veroorzaken
 • Dubbele isolatie kan schimmel veroorzaken. Dat komt doordat er vocht tussen de lagen ontstaat. Herstel resulteert in meer kosten achteraf
 • Droge lucht. Doordat je isoleert stroomt er minder frisse lucht door de woning
 • Geluid. Sommige vormen van isolatie hebben een hoge rc waarde. De isolatie is dus uitstekend. Maar dat betekent niet automatisch dat het geluid ook wordt tegengehouden. Dikke isolatie kan geluid soms makkelijker doorgeven. Let daarop per ruimte.

Isoleren kosten 2022: De gemiddelde prijs van isoleren ten opzichte van de besparing

Bij dit overzicht gaan we uit van gemiddeldes. Dat is dus heel algemeen, maar geeft een indicatie om te zien waar je mee kunt starten.

Dakisolatie of zoldervloerisolatie – € 20 tot € 100,- per m2
Spouwmuurisolatie – € 15,- tot 30,- per m2
Buitengevelisolatie – € 100,- tot 250,- per m2
Vloerisolatie bestaande vloer – € 20 tot 35,- per m2
Vloerisolatie door vervangen bestaande vloer – € 75 tot 135,- per m2 + link naar calculator
Kelderisolatie – € 20 tot 50,- per m2

Let op. De prijzen schommelen sterk aangezien materiaalprijzen de lucht in gaan in 2022. Daarnaast zijn deze prijzen niet compleet. Want stel dat je de zolder wilt isoleren, dan wil je vaak direct een kamer in de zolder maken. En dan wijken de kosten direct sterk af.

Kosten van isoleren per soort woning

De prijzen van isolatie worden vaak uitgedrukt per vierkante meter. Daarom kunnen de prijzen sterk verschillen per type woning. Zo heeft een hoekwoning bijvoorbeeld een groter muuroppervlak bij spouwmuurisolatie.

We zetten de kosten globaal op een rij:

Isoleren tussenwoning

Het isoleren van een tussenwoning is relatief goedkoper. Je kunt mee profiteren van de warmte van de buren en er is minder kou op de muren doordat er minder wind op staat. Vaak is het vloeroppervlak en muuroppervlak kleiner. Per soort isolatie zijn de kosten ongeveer:

Spouwmuurisolatie: 1500,-
Vloerisolatie 1600,-
Vloerisolatie door vervangen vloer + vloerverwarming 7000,-
Dakisolatie 4500,-
Bodemisolatie 1200,-

Isoleren hoekwoning

Een hoekwoning heeft drie vrijstaande muren. Het oppervlak is vaak iets kleiner dan een twee-onder-een-kapwoning. Per soort isolatie zijn de kosten ongeveer:

Spouwmuurisolatie: 2400,-
Vloerisolatie 1800,-
Vloerisolatie door vervangen vloer + vloerverwarming 7000,-
Dakisolatie 5000,-
Bodemisolatie 1800,-

Isoleren twee-onder-een-kapwoning

Een twee-onder-een-kapwoning heeft drie vrijstaande muren. Het oppervlak is vaak iets kleiner dan een vrijstaande woning, maar iets groter een hoekwoning. Toch zijn de prijzen vaak vergelijkbaar. De materiaalkosten en kosten per uur zijn ongeveer gelijk. Per soort isolatie zijn de kosten ongeveer:

Spouwmuurisolatie: 2400,-
Vloerisolatie 1800,-
Vloerisolatie door vervangen vloer + vloerverwarming 7000,-
Dakisolatie 5000,-
Bodemisolatie 1800,-

Isoleren vrijstaande woning

De kosten voor het isoleren van een vrijstaande woning zijn het hoogst. Het oppervlak is vaak groter, en er is warmteverlies via alle muren. Ook heeft de wind van alle kanten invloed op de temperatuur van de buitenmuren. Per soort isolatie zijn de kosten ongeveer:

Spouwmuurisolatie: 4000,-
Vloerisolatie 3000,-
Vloerisolatie door vervangen vloer + vloerverwarming 8000,-
Dakisolatie 9000,-
Bodemisolatie 1950,-

Geld besparen door te kiezen voor een plaatselijke leverancier

Op internet zijn leveranciers door heel Nederland te vinden. Dat zijn grote partijen die gezamenlijk werkzaamheden aanbieden. Daarom kan het zijn dat je relatief veel reistijd en reiskosten moet betalen. De zoektocht naar een lokale partij kan iets langer duren, maar aanzienlijk in kosten schelen.

Bij grotere klussen kunnen meerdere werkzaamheden tegelijk gecombineerd worden. Het isolatiebedrijf moet toch al meerdere dagen langskomen en berekent de reistijd en reiskosten in het totaalbedrag.

De kosten kunnen flink schelen als een klus in één dag of minder kan worden uitgevoerd. Bij korte klussen is het voor het isolatiebedrijf handiger om meerdere huizen in één straat te isoleren. Ze hoeven immers minder heen en weer te rijden.

Subsidie om kosten te beperken bij het isoleren van de woning

Laat je twee of meer isolerende maatregelen binnen een jaar uitvoeren? Dan krijg je mogelijk subsidie. Deze subsidie heet ISDE en wordt door RVO.nl verstrekt. De subsidie in 2022 bedraagt:

Glas isolatie – 53,- per m2
Dakisolatie – € 30,- per m2
Zolder- of vlieringvloer – 8,- per m2
Gevelisolatie – 38,- per m2
Spouwmuurisolatie – 8,- per m2
Vloerisolatie – 11,- per m2
Vloerisolatie door vervangen vloer + vloerverwarming – 11,- per m2
Bodemisolatie – 6,- per m2

Bron: RVO.nl

De subsidie is erg aantrekkelijk en kan wel oplopen tot meer dan € 3500,-. Let bij de kostenafweging vooral ook op de energiebesparing die je realiseert.

Normaal gesproken helpt het uitvoerend bedrijf bij de subsidieaanvraag.

Isoleren en ventileren – wat heeft dat met elkaar te maken?

Bij isoleren denk je misschien in eerste instantie aan de kosten. Maar isolatie verandert het klimaat in de woning. Schone lucht is heel belangrijk voor een gezond leefklimaat. Laat je bijvoorbeeld het glas vervangen, denk dan na over de ventilatieroosters.

Een geïsoleerde woning en onderhoud

Er is nogal wat verschil tussen de duurzaamheid van de isolatiemaatregelen. Dakisolatie en spouwmuurisolatie is voor lange tijd. Maar bij bodemisolatie en vloerisolatie is er nogal wat verschil. Bodemisolatie kan minder goed werken door stijgend grondwater. Vloerisolatie met folie kan minder goed werken door tocht in de kruipruimte. En bij werkzaamheden in de kruipruimte kan het zijn dat de isolerende maatregelen zoals folie en korrels deels ongedaan gemaakt worden.

Daarnaast neemt de isolerende werking van isolatiematerialen onder de vloer af door wisselend klimaat onder de vloer zoals vocht in de kruipruimte na een natte periode en weer indrogen van het materiaal. Hierdoor is de kans op schimmelvorming groot welke het materiaal aantast en ook ongedierte in de kruipruimte kan het materiaal aanvreten. Weet niet of je bovenstaande aanvulling goed vindt of dat het goed omschreven is.

Op zoek naar duurzame vloerisolatie voor de houten vloer waar je de rest van je leven plezier van hebt? Kijk dan naar een duurzame oplossing met schuimbeton. Lees meer

Gerelateerde blogs