< Naar overzicht

Zandcement-dekvloer of cementgebonden gietdekvloer. Wat is het verschil?

4 mei 2020

Er is nogal wat verwarring tussen de soorten cementdekvloeren. Wij leggen je graag uit wat een cementdekvloer en een cementgebonden gietvloer is. Daarnaast laten we de verschillen zien tussen deze vloeren:

  1. Cementdekvloeren / zandcementdekvloeren als dekvloer
  2. Cementgebonden gietvloer als leefvloer
  3. Cementgebonden gietvloer als dekvloer (ook wel vloeibaar zandcement genoemd)

Het voornaamste verschil is dat de ‘cementgebonden gietvloer als leefvloer’ het eindresultaat is. Het is de vloer waarop je leeft, woont of werkt. Onder de leefvloer zit de dekvloer.

Faber is specialist in het storten van dekvloeren in gebouwen, woningen, bedrijfspanden etc. Hier zie je bijvoorbeeld hoe we een cementdekvloer kunnen aanbrengen in combinatie met schuimbeton.

Lees de verdere verschillen en waar je op moet letten.

Wat is een cementdekvloer / zandcement dekvloer?

Een cement dekvloer, ook wel zandcement vloer genoemd, is een smeervloer die bestaat uit zand, cement en water. Het is een aardvochtige cement mortel en heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken. Met een zandcement dekvloer egaliseer je dus de bestaande vloer of werk je leidingen en vloerverwarming weg.

De cementdekvloer is dus een tussenlaag die gestort wordt op de ondervloer maar waar nog een leefvloer overheen komt, zoals tegels, PVC of een kunststof afwerking. Een cementdekvloer wordt, net als een cementgebonden gietvloer, toegepast in vochtige of natte ruimtes, zoals een badkamer.

De laagdikte van een cementdekvloer verschilt van minimaal 30 mm tot ongeveer 65 mm. De laagdikte is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld of de vloer zwevend wordt geplaatst, er vloerverwarming onder komt of wat voor vloer er over de cementdekvloer wordt gelegd.

Een cementdekvloer kan direct op een bestaande ondergrond worden gestort of zwevend worden geplaatst. Zwevend betekent dat er tussen de ondergrond en dekvloer een speciaal vochtwerend folie wordt gelegd zodat de cementdekvloer niet hecht aan de ondergrond.

Een cementdekvloer aanbrengen is erg arbeidsintensief. De aardvochtige specie wordt gestort en door de vakman met een rei verdeeld over de vloer. Daarna wordt de vloer vlak gemaakt met een spaan.
Een cementdekvloer kan onder afschot gelegd worden.

Wat zijn de voordelen van een zand cementdekvloer

  • Het kan goed onder afschot gelegd worden, in tegenstelling tot een gietvloer. Vloeren onder afschot zijn bijvoorbeeld nodig in een badkamer waar het water moet aflopen.
  • Goede ondergrond voor de eindvloer zoals tegels, pvc of kunststof
  • Geschikt voor vochtige ruimtes

Nadelen van een zandcementdekvloer

• Het is minder elastisch dus het scheurt sneller
• Het moet met de hand gesmeerd worden en dit is arbeidsintensief en zwaar werk
• Het is arbeidsintensief en brengt dus meer kosten met zich mee
• De droogtijd is langer dan bij een gietvloer
• Zandcementdekvloeren zijn dikker dan gietvloeren
• Het is minder sterk dan een gietvloer
• Het geleidt de warmte van de vloerverwarming minder goed dan een anhydrietvloer of cementgebonden gietvloer

Een cementgebonden gietvloer als leefvloer heeft het uiterlijk van een betonvloer die in een modern of industrieel interieur past. De cementgebonden leefvloer bestaat uit een laag cement met daaroverheen verschillende beschermende laklagen en is in verschillende kleuren leverbaar.

Welke type cementdekvloer moet je wanneer kiezen?

Zandcement dekvloerCementgebonden gietvloer als leefvloerCementgebonden gietvloer als dekvloer
Dekvloerxx
Leefvloerx
Ruimtes wel geschiktWoonhuis, Badkamer, Gebouwen, BedrijvenWoonhuis, WinkelsWoonhuis, Badkamer, Gebouwen, Bedrijven
Ruimtes niet geschiktBadkamer
DoelgroepParticulieren en bedrijvenParticulieren en bedrijven Particulieren en bedrijven
WanneerOude vloer vernieuwen en over vloerverwarmingOude vloer vernieuwen en over vloerverwarming Oude vloer vernieuwen en over vloerverwarming
Tijdsduur vloer stortenEen gehele dagMinimaal 5 dagenKlaar binnen enkele uren
Dikte vloer30 – 65 mm4 mm20 – 100 mm
Wanneer de ruimte gebruiken Na 24 uur beloopbaarNa 5 dagen beloopbaarNa 24 uur beloopbaar
Wie moet je bellenPartijen die cementdekvloeren stortenPartijen die leefvloeren stortenFaber

Wat is een cementgebonden gietvloer als leefvloer

De cementgebonden gietvloer waar we het hier over hebben wordt gebruikt als toplaag van de vloer en kan over een bestaande (tegel)vloer worden aangebracht.

Wil je wel een betonnen look in je badkamer dan je beter kiezen voor een kunststof gietvloer.

De laagdikte van een cementgebonden gietvloer als leefvloer bedraagt ongeveer 4 mm. De cementgebonden gietvloer wordt eigenlijk onterecht gietvloer genoemd want dit type vloer is minder of zelfs niet zelfnivellerend.

In tegenstelling tot een cementdekvloer of cementgebonden gietvloer duurt het storten van een cementgebonden leefvloer wel 5 dagen omdat deze uit meerdere lagen bestaat die tussentijds droogtijd nodig hebben. Maar omdat er ook voorbehandeltijd bijkomt en de vloer laag voor laag moet worden aangebracht, duurt het hele proces ongeveer anderhalve week voordat je weer gebruik kan maken van de ruimte.

Waar bestel ik een cementgebonden gietvloer als leefvloer?

Dit type vloer kan je bestellen bij gespecialiseerde bedrijven die gietvloeren als eindvloer / leefvloer leveren. Ze helpen om vloer te vinden die bij jou past. Want iedere woonruimte of werkruimte is verschillend. Er zijn nogal wat opties, zoals een cementgebonden gietvloer, kunststof gietvloer of een alternatief zoals woonbeton.

Nadelen van een cementgebonden gietvloer als leefvloer

• Een cementgebonden gietvloer als leefvloer is niet geschikt in vochtige of natte ruimtes, in tegenstelling tot de zandcement dekvloer en cementgebonden gietdekvloer.

Onder een leefvloer zit een dekvloer. En daar gaan we nu dieper op in.

Wat is een cementgebonden gietvloer als dekvloer

Een cementgebonden gietvloer, of vloeivloer is een zelfverdichtend mortel die naast cement gebaseerd is op hoogovenslak en heeft als hoofddoel de oude of nieuwe ondervloer te egaliseren of vlak te maken. Ze noemen het ook wel vloeibaar zandcement.

De cementgebonden gietvloer of vloeivloer die wij bij Faber gebruiken, is een betonachtige gietdekvloer, een zelfverdichtend mortel die naast cement gebaseerd is op hoogovenslak. De vloer heeft ten opzichte van andere cementgebonden gietdekvloeren het voordeel van beperkte krimp. Dit cement is snel hydraterend zodat een snelle droging wordt bevorderd. De cementgebonden gietvloer benadert het uiterlijk van echt beton maar is niet geschikt als leefvloer.

Een cementgebonden gietvloer wordt niet gesmeerd maar gevloeid. Omdat het zo vloeibaar is, heeft het een zelfnivellerende eigenschap met als gevolg dat een zeer hoge vlakheid kan worden behaald. Tevens heeft het als voordeel dat het goed om de leidingen sluit van de vloerverwarming. Met een drijfrei wordt de vloer vlak gemaakt. In tegenstelling tot de cementdekvloer is een cementgebonden gietvloer lang niet zo arbeidsintensief.

Tevens heeft een cementgebonden gietvloer door de vloeibare gesloten structuur een optimale warmtegeleiding omdat het 100% om de leidingen sluit.

Met een cementgebonden gietdekvloer egaliseer je de bestaande vloer of werk je leidingen en vloerverwarming weg.

Een cementgebonden gietvloer is, net als een cementdekvloer geschikt voor vochtige of natte ruimtes zoals bijvoorbeeld een badkamer.

Wat is de droogtijd van een cementgebonden gietdekvloer?

De cementgebonden gietvloer is beloopbaar na 24 uur en na 72 uur 100% belastbaar. Na ca. 15 dagen is de gietvloer theoretisch droog afhankelijk van de weersomstandigheden en ventilatie.

Als de cementgebonden gietvloer over vloerverwarming wordt gestort mag je na 5 dagen het opstartprotocol in werking zetten.

Het is wenselijk dat de vloerenlegger een vochtmeting doet voordat de eindvloer gelegd wordt.

Hoe dik is een cementgebonden gietdekvloer?

De laagdikte van een cementgebonden gietvloer kan variëren van 20 – 100 mm. De laagdikte is afhankelijk van een aantal factoren, bijvoorbeeld of er vloerverwarming onder ligt of wat voor leefvloer er overheen wordt geplaatst. Als het over vloerverwarming gestort wordt houd dan rekening met een minimale laagdikte van 60 mm.

Welke laag vormt de cementgebonden gietdekvloer binnen de totale vloer?

Binnen de totale vloer vormt de cementgebonden gietvloer dus eigenlijk een tussenlaag. Het is een dekvloer die op de constructievloer of schuimbeton wordt aangebracht maar waar nog een toplaag zoals tegels, PVC of kunststof afwerking overheen moet.

Als je voor vloerverwarming kiest, wordt de cementdekvloer over de vloerverwarming aangebracht.

Het is een dekvloer, geen eindvloer. Dat betekent dat de vloer niet direct klaar is binnen jouw woning. Na het storten van de cementgebonden gietvloer moet er nog een soort vloerbedekking overheen.

Er zijn bedrijven die vinden dat de cementgebonden gietvloer na behandeling met een coating als eindvloer gebruikt kan worden. Wij adviseren dit echter niet. De vloer heeft dan wel het uiterlijk van een woonvloer met een ‘betonlook’, maar de vloer bevat niet de bestanddelen die deze vloer geschikt maakt als leefvloer en zal dus veel eerder beschadigen waardoor goedkoop duurkoop blijkt.

Wat is er als eindvloer mogelijk op een cementgebonden gietvloer?

Een cementgebonden gietvloer is een ondervloer waarover je een toplaag dient te leggen. Omdat het cement bevat, heeft het goede verlijmingsmogelijkheden op andere verlijmingsproducten. De vloer hoeft dus niet eerst geschuurd of behandeld te worden, tenzij de stoffeerder of plaatser van de leefvloer anders beslist. Overleg dit altijd. Over een gietvloer moet altijd nog een toplaag als tegels, PVC of kunststof afwerking. De cementgebonden gietvloer is dus geen leefvloer of woonvloer. Faber levert de cementgebonden gietvloer niet applicatie gereed op.

Wat is het proces?

De specie wordt op de plaats van bestemming kant en klaar geleverd of gemaakt en wordt met onze eigen machine en mensen aangebracht door onze ervaren medewerkers.

De vloer wordt altijd zwevend gelegd ongeacht welke ondervloer eronder ligt. Dat wil zeggen, dat we er een speciale folie onder leggen zodat de cementgebonden gietvloer niet aan de ondervloer hecht. Dit omdat de ondervloer een andere werking heeft bij temperatuurverschil dan een cementgebonden gietvloer. Zo voorkom je scheurvorming in de cementgebonden gietvloer door het krimpen en uitzetten van de ondervloer.

Wij gebruiken altijd randisolatie. Wanneer je rand isolatie aanbrengt van minimaal 5 mm dik zorgt dit ervoor dat de vloer vrij kan bewegen. Het vrij bewegen van een vloer voorkomt scheurvorming door het krimpen en uitzetten.

Voordelen cementgebonden gietvloeren

• Overal even sterk, dus geen wapeningsnet nodig
• Praktisch geen krimp en dus geschikt voor grote oppervlaktes
• Hoge weerstand tegen scheurvorming
• Goede verlijmingsmogelijkheden op andere verlijmingsproducten
• Heel vlakke vloeren door de zelfnivellerende eigenschap
• Goede warmtegeleiding vloerverwarming door gesloten structuur met dichte omhulling van de leidingen
• Vloer wordt in snel tempo gemaakt
• Duurzaam en geschikt voor afwerking met alle soorten eind vloeren
• Geschikt in vochtige of natte ruimtes
• Beloopbaar na 24 uur

Nadelen cementgebonden gietvloer

• Niet onder afschot te leggen
• In tegenstelling tot de cementdekvloer kan een cementgebonden gietvloer niet op afschot gelegd worden. Wil je persé toch de douchecabine onder afschot dan kan je ervoor kiezen dit stukje met zandcement te leggen.

Wat kost een cementgebonden gietvloer per m2

De prijs voor een cementgebonden gietvloer als dekvloer variëren van € 11- tot € 40,- per m2. Dit ligt aan de hoeveelheid faseringen, grote van het werk en de dikte van de cementgebonden gietvloer.

Let op! Op Google zie je prijzen voorbij komen van € 75,- per m2. Maar dit is de prijs voor een eindvloer / leefvloer.

Op welke plekken past Faber cementdekvloeren toe?

Doelgroepen – de vochtige of natte ruimtes binnen:
• Bedrijfsgebouwen / kantoorpanden
• Binnen in woningen / badkamers (geen afschot)

Faber stort elke week honderden vloeren in woningen en gebouwen. In vochtige of natte ruimtes storten wij een cementgebonden gietvloer en in droge ruimtes storten wij een anhydrietvloer

Kant & klaar materiaal

De specie wordt op de plaats van bestemming kant en klaar geleverd door een betonmixer en wordt aangebracht door onze ervaren medewerkers. Bij Faber gebruiken we een speciaal gecertificeerd product omdat wij staan voor kwaliteit.

Zelf doen of uitbesteden?

Een cementgebonden gietvloer storten is zo specifiek en vraagt de nodige ervaring en materiaal dat deze altijd door deskundige mensen aangebracht dient te worden.

Wat is het voordeel van de cementgebonden gietdekvloer van Faber?

Faber loopt voorop waar het gaat om innovatie en het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige producten. Wij gebruiken dan ook een speciaal gecertificeerd product wat zorgt voor betere oppervlaktekwaliteiten, minder nabewerking en het eerder aanbrengen van de eindvloerafwerkingen zoals tegels, PVC, c.q. kunststof afwerkingen.

Maar ook voor een perfecte en nette uitvoering ben je bij Faber aan het juiste adres. Faber staat voor kwaliteit van het begin tot het einde in het hele proces.

Vraag een vrijblijvende offerte op of stel je vraag via dit formulier.

Gerelateerde blogs