< Naar overzicht

Kruipruimte isoleren – Waar start je?

3 november 2020

De kruipruimte wordt ook wel kruipkelder genoemd. Het is één van de eerste dingen waar huiseigenaren aan denken bij het isoleren van hun woning. En dat is terecht.

Isoleren is trouwens niet alleen relevant bij renovatie. Deze tips helpen je ook een stapje verder te kijken, ook bij de aanschaf van een woning.

Als experts op het gebied van vloerisolatie en kruipruimte isolatie helpen we je graag. We geven uitleg over de verschillende manieren waarop je kunt isoleren. Daarbij hebben we een handige beslisboom opgesteld. Want wat is de beste oplossing?

We gaan snel van start:

1. Waarom juist de kruipruimte isoleren?

Je kunt tot wel 25% besparen op de energierekening, mits je het goed aanpakt.
Daarnaast kun je voor eens en altijd afrekenen met vochtproblemen en nare luchtjes.

2. Heb je een houten vloer of een betonvloer?

Een belangrijke startvraag is of je een houten vloer of betonnen vloer hebt. De soort isolatie per vloer verschilt enorm. En, hoe is de staat van de bestaande vloer? Betonrot en een rotte houten vloer komt veel voor.

3. Isolatiewaarde

Kies daarbij voor een isolatie waarde van minstens 3,5 Rc.

4. Hoe diep is je kruipruimte?

Doe dat kruipluik open en neem een kijkje onder de vloer. Meet de diepte van de kruipruimte op. Er zijn zelfs woningen die geen kruipruimte hebben. Je kunt dan gelijk heel wat isolatiemogelijkheden schrappen. Of je kunt de kruipruimte uitgraven, want uiteindelijk moet deze minimaal 35 centimeter diep zijn om te isoleren.

 • Is jouw kruipruimte minimaal 35 centimeter diep? Dan is een bodem isolatie mogelijk met isolatieparels, isolatiechips, schelpen of schuimbeton.
 • Is jouw kruipruimte minimaal 50 centimeter diep? Dan is een bodem-, en vloerisolatie mogelijk met folie, glaswol, steenwol, EPS platen,Pur of schuimbeton.

5. Staat er water onder de vloer?

Welke type bodem zit er onder de woning? In Nederland hebben we onder andere zand, klei en veen als bodem. Per bodemsoort scheelt de hoeveelheid vocht nogal. Staat er water onder de vloer, dan is dit een belangrijk een punt waar je bij het isoleren van je kruipruimte rekening mee dient te houden.

6. Is er voldoende ventilatie onder de vloer?

Frisse lucht onder de vloer is ook ontzettend belangrijk. Een vochtige lucht met schimmels kan zorgen voor vermoeidheid, verkoudheid en allergieën.

Ook kan er radioactief radongas vrijkomen uit de bodem en de isolerende bouwmaterialen. Daarom wil je ventileren!

Vul je de kruipruimte met schuimbeton heb je naast een optimale isolatie meteen en definitief eind gemaakt aan alle vocht-, en schimmelproblemen. Ventileren onder de vloer is dan niet meer nodig. Ongedierte die je isolatiemateriaal aan kunnen vreten krijgen geen kans meer.

7. Ben je handig?

Deze vraag is belangrijk. Je kunt best veel zelf doen om te isoleren, maar een beetje handigheid kan geen kwaad. Laat je gaten en kieren achter met het leggen van EPS platen of glaswol? Dan heb je kans dat de isolerende werking snel achteruit gaat.

8. Wat is je budget?

Alleen al het materiaal brengt de nodige kosten met zich mee. Daarover straks meer. Maar we stellen direct de volgende vraag.

9. Wil je direct vloerverwarming installeren?

Weer een belangrijke vraag, want bij het installeren van vloerverwarming is het heel belangrijk dat ook de kruipruimte goed geïsoleerd is. Anders verlies je teveel warmte.

10. Heb je last van een muffe lucht onder de vloer?

Is dat bij jouw het geval? Deze vraag hangt samen met de vraag over de hoeveelheid vocht onder de vloer. Is er veel vocht en weinig doorstroom? Dan ontstaat een muffe lucht als gevolg van vocht en schimmels. De luchtdoorstroom moet dan altijd optimaal zijn, tenzij je ervoor kiest de kruipruimte dicht te maken. Want om vocht tegen te gaan is het afsluiten van de bodem onontkomelijk.

11. Wat is de functie van mijn kruipruimte?

De voornaamste functie van een kruipruimte is een plek waar leidingen toegang hebben van en naar de gemeentelijke voorzieningen. Denk aan je gas-, water-, elektriciteit, en afvoerleidingen. Leidingen liggen altijd onder de grond en dat houdt in dat de kruipruimte de meest geschikte plaats is waar de leidingen de woning binnen kunnen gaan.

De leidingen liggen onder de vloer omdat je op die manier als bewoner nooit geen last van de leidingen hebt juist omdat ze praktisch uit het zicht zijn weggewerkt.

Een andere functie is een barrière tegen natuurlijke ongewenstheden die we niet willen.

Door een ruimte onder de woning aan te houden wordt ervoor gezorgd dat de onderkant van de begane grondvloer niet in contact komt met water. Ongedierte leeft onder de vloer.

12. Heb ik de kruipruimte echt nodig?

Nee deze heb je niet echt nodig. De leidingen die van en naar de gemeentelijke voorzieningen lopen liggen er immers al. Als je deze ruimte opvult met de juiste middelen ben je meteen van je vocht-, ventilatie-, en ongedierte probleem af. En mocht je ooit een leiding willen trekken onder de vloer, dan kun je altijd vooraf een mantelbuis leggen waardoor je de kabels later doorheen kan trekken. Nadat de mantelbuis er ligt wordt gestart met het vullen van de kruipruimte

Lees hier meer over bij ‘veelgestelde vragen’ verderop in de tekst.

Welke manier van isoleren kies je: isolatie aan de onderkant of bovenkant?

Heel kort samengevat.

Heb je weinig vocht in de kruipruimte en is deze diep genoeg? Ga dan aan de slag met het isoleren van de onderkant van de vloer en de bodem van de kruipruimte.

Heb je veel vocht onder de vloer en last van muffe lucht? Kies dan voor bodemisolatie of het vervangen van de vloer.

We onderscheiden grof gezegd drie soorten isolatie:

Isolatie aan de onderkant van de vloer

Dit is de snelste manier om te isoleren maar niet altijd mogelijk

 • Soorten isolatie: Glaswol, steenwol, vlasplaten, EPS platen, Pur etc.
 • Dikte voor isolatiewaarde van Rc 3,5: Van 9 tot 14 centimeter
 • Prijs: Tussen de 40 en 50 euro per vierkante meter
 • Besparing: Tot 320 m³ gas per jaar
 • Voordeel: Dit heeft een hoger rendement dan bodemisolatie

Nadelen:

 • Je kruipruimte moet minimaal 50 centimeter zijn om erbij te kunnen.
 • Bij onjuiste installatie kunnen er lekken ontstaan met lager isolerend effect.
 • Er is nog geen garantie voor goede ventilatie in de kruipruimte
 • Het vochtprobleem in de kruipruimte is hiermee niet opgelost
 • De houten vloer die aangetast of gedeeltelijk rot is, blijft in deze staat.
 • Houten vloeren kunnen nog steeds kraken
 • Kans op vrijkomende schadelijke stoffen blijft aanwezig
 • Ongedierte huist nog altijd in je kruipruimte

Isolatie op de bodem van de kruipruimte

Dit heeft een lager rendement dan isoleren onder de vloer.
Bodemisolatie houdt vocht en kou uit de bodem tegen, mits je het juiste isolatiemateriaal gebruikt. Ga je de bodem isoleren? dan is isoleren aan de onderkant van de vloer ook sowieso aan te raden.

 • Soorten isolatie: Schelpen, isolatiechips, dampfolie, noppenfolie etc.
 • Prijs: Tussen de 20 en 25 per vierkante meter
 • Besparing: Tot 250m³ gas per jaar
 • Voordeel: Dit is mogelijk als de kruipruimte niet hoog genoeg is (< 50 cm.)

Nadelen:

 • Het rendement is lager
 • Stijgend grondwater kan zorgen dat schelpen onder water komen, het vochtprobleem is hiermee niet opgelost.
 • Parels en isolatiechips gaan drijven. Deze oplossingen verliezen dan de isolerende werking en hierdoor verlies je ruimte om optimaal te kunnen ventileren waardoor het vochtprobleem blijft.
 • Ongedierte huist nog altijd in je kruipruimte

Isolatie aan de bovenkant van de vloer

Bovenop de vloer isoleren zorgt ervoor dat die zo’n 8 cm hoger wordt. Je moet misschien de deuren inkorten en je woonkamer wordt lager.

Betonnen vloeren zijn soms direct op de ondergrond gestort. De kruipruimte uitgraven is dan een dure optie. Als er meer dan 20 cm afgegraven moet worden is het verstandig om advies van een bouwkundige aan te vragen. Je hebt een vergunning nodig bij verontreinigde grond als je meer dan 50 m3 afgraaft. De Rc-waarde is ongeveer 2,5 in dit geval.
De nadelen laten zich raden.

Kies je voor het vervangen van de complete houten vloer?

Heb je een houten vloer? Dan ben je zeker niet de enige. Tot 1980 werden volop woningen met zo’n vloer gebouwd. In nieuwe woningen komt je houten vloeren alleen nog tegen als zoldervloer of binnen een schuurtje. Waarom hout minder gebruikt wordt? Het laat zich raden. De isolerende werking is gewoon een stuk minder.

Daarom is het vervangen van de bestaande houten vloer zeker het overwegen waard. Lees je mee?

De houtvochtigheid is te hoog

Is de houtvochtigheid hoger dan 20%. Dan kun je nog niet starten met het isoleren van de vloer omdat het vocht vastgehouden wordt.

Kan een houten vloer breken?

Zeker als de houten vloer door het vocht aan het rotten is, bestaat de kans dat door de oplegdruk de vloer zal breken. Verder zijn buiging en afschuiving oorzaken van een brekende vloer.

Vervanging van de houten vloer door een (schuim)betonvloer

Er wordt vaak gekozen om de vloer compleet te vervangen in combinatie met het plaatsen van vloerverwarming.

Voordelen van het vervangen van de complete houten vloer:

 • Hoge isolerende werking
 • Geen vocht meer onder de vloer
 • Geen krakende vloer meer
 • Geen muffe, ziekmakende lucht meer
 • Geen last meer van ongedierte onder de vloer

Soort isolatie: Beton of schuimbeton (schuimbeton heeft een hogere isolerende werking dan gewoon beton)

 • Prijs schuimbeton: Vanaf 39,50 m² (afhankelijk van de laagdikte en m²)
 • Besparing: jaarlijks 20% op de energierekening
 • Nadeel: De kruipruimte is dicht, voor zover dit een nadeel is
 • Voordelen: De kruipruimte is dicht, waardoor je definitief afrekent met vocht, muffe lucht, schimmels en ongedierte die je leidingen kunnen aantasten.

Lange termijn bodemisolatie terwijl regenval heviger wordt

Het klimaat verandert waardoor regenbuien heftiger worden. Gemeenten lossen dit deels op door bestrating met een open structuur aan te leggen. Het regenwater wordt op de straat afgevoerd en niet meer via het riool. Ook kiezen gemeenten voor wadi’s in de wijk waarin het hemelwater opgevangen wordt. Een mogelijk gevolg is dat het grondwater hoger komt te staan. Daardoor kan ook het waterniveau in de kruipruimte (opnieuw) hoger komen te staan.

Dit heeft gevolgen voor bodemisolatie. Lees verder waarom.

Gevolg voor bodemisolatie

Het gevolg van stijgend grondwater is dat schelpen onder water komen te staan en isolatiechips gaan drijven. De isolerende werking wordt een stuk minder en het vochtprobleem blijft.

Bij isolatie met schuimbeton is dit probleem opgelost. We leggen uit waarom.

Vloer en bodemisolatie in één keer opgelost

Zoals je hebt gelezen zijn er nogal wat voor-, en tegens waar je rekening mee moet houden als je je kruipruimte wilt isoleren, en ben je afhankelijk van de problematiek in je kruipruimte.

Gelukkig is er een oplossing voor alle problemen in-één en dat is je kruipruimte vullen met schuimbeton. Hiermee maak je voor ééns en altijd een eind alle vocht-, ventilatie-, en ongedierte problemen. Je hebt niet te maken met de hoogte van je kruipruimte of het uitgraven hiervan en je haalt het hoogste rendement. Daarnaast bespaar je jaarlijks 20% op je energiekosten. Tevens is er subsidie te verkrijgen waardoor je de kosten van een complete vloerisolatie er binnen 3 jaar weer uit hebt. En je weet hierbij zeker dat je voor eens en altijd van alle problemen af bent want schuimbeton is een duurzaam product.

Schuimbeton als vloerisolatie

Schuimbeton heeft als voordeel dat er belletjes lucht in het beton zitten. Daardoor is de isolerende werking hoog en vocht kan niet doordringen.

Veelgestelde vragen bij het compleet vervangen van de kruipruimte door schuimbeton

Soms hoor ik als werkvoorbereider de vraag: Als je de houten balken weg haalt, komt de constructie van het huis dan onder druk te staan?

Niet waar, de houten vloer rust op de fundering en deze zal niet onder spanning komen te staan wanneer je de balken weghaalt. Sterker nog, de fundering zal minder te verduren krijgen door toepassing van de comfortvloer omdat deze op het zand rust.

Als je de fundering van het huis als bekisting gebruikt voor jullie schuimbeton kunnen de muren dan omvallen?

In theorie duwt er inderdaad iets van druk tegen de fundering aan de schuimbeton kant. Echter is deze druk heel gering, schuimbeton heeft een soortelijk gewicht van minder dan de helft dan die van water. De druk is er, maar is gering. Muren moeten deze druk makkelijk kunnen houden.

Mijn fundering is boven het zand smaller dan daaronder, de fundering wordt onder het zand steeds iets breder. Als jullie schuimbeton daar op rust kunnen de muren dan naar binnen omvallen?

De schuimbeton vloer rust een beetje op de breder wordende fundering, maar ook op het zand tussen de fundering. De kracht van het gewicht van de relatief lichte schuimbeton wordt dus verdeeld op iedere m2 van de kruipruimte. Een fundering die op deze manier is uitgevoerd noemen we een fundering op staal. Hier zijn geen heipalen toegepast omdat dat ten tijde van de bouw niet noodzakelijk is geacht. In principe een goede stevige basis om de comfortvloer toe te passen. De muren zullen zeker niet naar binnen omvallen.

Ik kan nooit meer in mijn kruipruimte komen, is dat erg?

Klopt, die wordt tenslotte volgegoten met schuimbeton. Je kunt daar nooit meer bij. Daarom is het belangrijk om een installateur de leidingen te laten controleren of te laten vervangen op het moment dat de vloer er uit is gesloopt. Ook is het verstandig om de leidingen het liefst met geperste koppelingen toe te passen en te beschermen met isolatiemateriaal. Deze beschermt de leiding en zorgt dat bij temperatuurverschillen dat de leidingen ruimte hebben om uit te zetten en te krimpen.

Stel nou dat ik ooit nog een leiding wil trekken onder de vloer, nadat ik een comfortvloer heb laten maken. Kan dat dan?

Leg een mantelbuis aan op het moment dat de vloer weg is. Daar kun je altijd later nog een kabel doorheen trekken.

Mijn kruipruimte is dieper dan de 50 cm die jullie in 1 keer kunnen storten. Hoe kan ik dit probleem aanpakken?

Deze kun je aanvullen met zand en goed verdichten of ons 2 keer laten komen.

Moet een rioolbuis vast worden gelegd als er schuimbeton wordt gestort?

Jazeker, onze mannen lopen tijdens het storten van de schuimbeton door de vloer heen en kunnen niet precies zien waar de leidingen lopen. Bovendien hebben alle in vloeistof ondergedompelde materialen drijfvermogen, dus ook een rioolbuis. Piketpalen die toch in het zand moeten worden geslagen om de hoogte aan te geven van de schuimbeton kunnen ook worden gebruikt als basis om de rioolbuis aan vast te maken.

Laten isoleren? Bereken direct de prijs of vraag een vrijblijvende offerte

Op deze pagina kun je direct de prijs berekenen voor het vervangen van de vloer. Of neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Gerelateerde blogs