< Naar overzicht

Geen koude vloer en voeten meer door goede vloerisolatie

12 juni 2024

Een koude vloer in huis is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen het wooncomfort verlaagt, maar ook kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Wij nemen je mee in de oorzaken en geven je oplossingen om je leefomgeving comfortabeler en warmer te maken. Dat is niet alleen cruciaal voor je eigen welzijn, maar ook voor energie-efficiëntie.

Oorzaken van koude vloeren en kou in huis

Waar komt de meeste kou in huis vandaan? Voordat we over oplossingen beginnen te praten, behandelen we eerst de oorzaken.

 • Slechte isolatie

Een van de hoofdoorzaken van koude vloeren en een koud huis is ontoereikende isolatie. Veel woningen, vooral oudere constructies, hebben isolatie die onder de hedendaagse standaarden ligt. Dit kan zijn omdat het isolatiemateriaal over de jaren heen verslechtert, of omdat er materialen zijn gebruikt die minder effectief zijn in het vasthouden van warmte. Onvoldoende isolatie in muren, daken en vooral vloeren laat warmte ontsnappen en dat zorgt voor die vervelende kou in huis.

 • Tocht en luchtlekken

Kieren en spleten in de constructie van je huis, zoals rond ramen en deuren, kunnen tocht veroorzaken waarbij koude lucht gemakkelijk naar binnenstroomt en warme lucht ontsnapt. Dit komt vaak voor rond slecht afgedichte vensters en deuropeningen, maar ook bij aansluitingen van verschillende bouwmaterialen.

 • Bouwmaterialen

Materialen die in de bouw van het huis gebruikt zijn, kunnen sterk variëren in hun thermische eigenschappen. Beton en metaal geleiden bijvoorbeeld meer kou en warmte dan hout. De dikte en de dichtheid van isolatiematerialen beïnvloeden ook hoe goed warmte wordt binnengehouden.

 • Ventilatiesystemen

Goede ventilatie is cruciaal voor de luchtkwaliteit in huis, maar wist je dat overmatig en slecht gereguleerde ventilatie juist kan leiden tot warmteverlies, vooral als de systemen niet zijn uitgerust met technologieën om warmte terug te winnen.

 • Thermische massa van het gebouw

Gebouwen met een hoge thermische massa (zoals die met dikke betonnen muren of vloeren) kunnen langzamer opwarmen en afkoelen. In de zomer biedt dit vooral koelte, en dat is niet verkeerd, maar in de winter betekent dit dat het langer duurt voordat de ruimte opwarmt en zorgt voor meer kou.

De negatieve impact van oude vloeren

Koude vloeren zorgen op meerdere manieren voor ongemak. Ze zijn van diepgaande invloed op het comfort en de energiekosten in je woning, maar ook op je eigen gezondheid.

 • Wooncomfort

Koude vloeren zorgen voor een constant vervelend gevoel, met name in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals woonkamers en slaapkamers. Dit ongemak wordt versterkt in huizen met harde vloeroppervlakken zoals tegels of steen, waar je direct merkt koude voeten te krijgen.

 • Energiekosten

Een koude vloer is vaak een indicatie van onderliggende isolatieproblemen of warmteverlies. Dit betekent dat verwarmingssystemen harder en langer moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Dit resulteert in hogere energierekeningen. Een goed geïsoleerde vloer helpt warmte te behouden, waardoor jouw verwarmingssysteem efficiënter werkt.

 • Gezondheid

Voortdurende blootstelling aan kou kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, variërend van milde problemen tot ernstige aandoeningen.

 • Koude omgevingen kunnen de symptomen van reumatische aandoeningen zoals artritis en fibromyalgie verergeren. Kou kan de stijfheid en pijn in de gewrichten verhogen, wat de dagelijkse activiteiten moeilijker maakt.
 • Kou veroorzaakt vaatvernauwing, dit leidt tot verminderde bloedcirculatie, met name in je handen en voeten.
 • Langdurige blootstelling aan kou kan leiden tot een verlaagde immuniteit. Koude temperaturen kunnen de respons van het immuunsysteem beïnvloeden, hierdoor word je vatbaarder voor verkoudheden of griep.

De oplossing voor een koude vloer

Wil jij de oorzaken en problemen van een koude vloer tot een einde maken? Dat snappen we helemaal. Jouw woning hoort een plek van comfort en thuiskomen te zijn, dus het is tijd om actie te ondernemen.

Nu zijn er meerdere manieren om dit te doen. Echter zijn veel van die oplossingen gericht op de korte termijn en daarmee maak je geen definitief einde aan het probleem. De Faber Comfortvloer biedt oplossingen die voorgoed een einde maken aan een koude vloer in huis. Met onze schuimbeton isolatie, vloerverwarming en dekvloer geniet je direct van een fijne temperatuur in je woning, ook nog eens tegen lagere stookkosten.

Lees ook meer over subsidie op vloerisolatie

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Ben jij benieuwd welke voordelen de Faber Comfortvloer jou oplevert? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan en schroom niet om contact op te nemen. We adviseren je graag in de best passende oplossing en nemen je stap voor stap meer door het proces.

Gerelateerde blogs