< Naar overzicht

Je houten ondervloer verwijderen: zo doe je dat!

18 juni 2024

Het vervangen van je houten ondervloer door een Faber Comfortvloer is een slimme manier om je huis te verduurzamen en beter te isoleren. Je houten ondervloer verwijderen kan eenvoudig worden uitgevoerd met de juiste voorbereiding en gereedschap. In deze blog lopen we stap voor stap door het proces.

Wat is een Faber Comfortvloer?

De Faber Comfortvloer bestaat uit schuimbeton en biedt uitstekende isolatie, waardoor het de perfecte basis is voor vloerverwarming. Deze ondervloer zorgt voor een energie-efficiënt huis met een verhoogd comfortniveau.

Het aanbrengen van de Faber Comfortvloer na het verwijderen van je houten ondervloer.

Het aanbrengen van de Faber Comfortvloer

Houten ondervloer verwijderen: benodigdheden en voorbereiding

Benodigdheden

Gereedschap

 • Breekijzer
 • Hamer
 • Schroevendraaier (handmatig of elektrisch)
 • Cirkelzaag of reciprozaag
 • Werkhandschoenen
 • Veiligheidsbril
 • Veiligheidsschoenen
 • Stofmasker

Materialen

 • Afdekfolie of dekzeil (om de werkruimte te beschermen)
 • Bouwafvalzakken
 • Container voor het afval

Voorbereiding

Werkruimte Voorbereiden

 1. Meubels en obstakels verwijderen: maak de kamer vrij van meubels en andere obstakels.
 2. Beschermende kleding aantrekken: draag handschoenen, een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen en een stofmasker om jezelf te beschermen.
 3. Afdekfolie gebruiken: bescherm de omgeving en wanden met afdekfolie of dekzeil.

Werkruimte Voorbereiden

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de ruimte klaar is voor de werkzaamheden. Verwijder alle meubels en andere obstakels. Draag beschermende kleding, zoals werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker om jezelf te beschermen. Bedek eventueel de muren rondom de werkruimte met afdekfolie of dekzeil om de omgeving te beschermen tegen puin.

Stap voor stap de houten ondervloer verwijderen

Stap 1: verwijder de plinten

Begin met het verwijderen van de plinten langs de muren. Gebruik een breekijzer en een hamer om deze voorzichtig los te wrikken. Werk systematisch van de ene hoek naar de andere, zodat je geen delen overslaat.

Stap 2: schroeven en spijkers verwijderen

Controleer de houten ondervloer op schroeven en spijkers. Gebruik een schroevendraaier om de schroeven te verwijderen en een klauwhamer om de spijkers eruit te trekken. Dit maakt het verwijderen van de planken eenvoudiger.

Spijkers verwijderen houten planken.
Image by freepik

Stap 3: zaagsneden maken

Gebruik een cirkelzaag of reciprozaag om zaagsneden te maken in de houten planken. Zaag de planken in kleinere secties van ongeveer één meter lang. Dit maakt het gemakkelijker om de planken op te tillen en te verwijderen.

Stap 4: planken verwijderen

Gebruik een breekijzer om de gezaagde planken los te wrikken. Begin aan één kant van de kamer en werk je systematisch naar de andere kant toe. Til de planken op en verwijder ze één voor één. Zodra je alle planken verwijderd hebt, kun je de balken van de ondervloer doorzagen en ook verwijderen.

Stap 5: schoonmaken en opruimen

Verzamel alle verwijderde planken, balken en bouwafval en plaats deze in een container. Maak de werkruimte schoon om te zorgen dat er geen puin achterblijft. Nu ben je klaar voor de volgende stap: de installatie van de Faber Comfortvloer!

Isoleer de kruipruimte

Het verwijderen van een houten ondervloer en het installeren van een Faber Comfortvloer is een investering in het comfort en de duurzaamheid van je woning. Volg deze stappen zorgvuldig voor een succesvolle renovatie en geniet van een goed geïsoleerde en energiezuinige vloer.

Wil jij jouw houten ondervloer vervangen door een vloer van schuimbeton? Wacht dan niet langer en neem contact op met Faber Comfortvloer. Wij bieden geavanceerde oplossingen met schuimbeton ‘Isolite75’ om de kruipruimte effectief te isoleren en jouw woning te verduurzamen. Het resultaat? Een veilig en comfortabel huis, met aandacht voor energie-efficiëntie en duurzaamheid.

Direct de kosten berekenen? Vraag dan een offerte aan.

Gerelateerde blogs