< Naar overzicht

Bodemisolatie of de houten ondervloer zelf isoleren?

4 januari 2023


Bodemisolatie is een bekende isolatiesoort. Sta je op het punt om je woning te isoleren met bodemisolatie? Lees dan snel verder.

De vloer isoleren kan in 2024 tot wel 25% rendement opleveren en tot zo’n €460,- per jaar besparen. Wil je je geld goed investeren? Ga dan voor vloerisolatie. Zelfs zonder subsidie haalt deze investering direct uit.

In Nederland zijn nog genoeg huizen te vinden, zonder vloerisolatie. Als consument kan het lastig zijn om de juiste isolatie voor jouw woning te kiezen; er zijn zoveel manier om de vloer te isoleren, welke past bij jouw woning? Bron 1.

Ga je voor bodemisolatie of kies je ervoor om de houten vloer zelf isoleren?

Bodemisolatie met parels of isolatiechips: kies dit alleen als het niet mogelijk is om bovenop of onder te isoleren

Bodemisolatie is niet ideaal. De bodem en de kruipruimte nemen warmte op in de zomer. In de winter wordt die warmte weer afgegeven. Daarnaast werkt een isolerende laag op de bodem negatief in de winter. Dat geldt vooral als de vloer zelf niet geïsoleerd is. Bron 2.

Indien mogelijk: kies ervoor om de vloer zelf te isoleren. Bij een houten vloer met vloerverwarming is een schuimbetonvloer een goede keus.

Waarom kiezen mensen dan toch voor bodemisolatie? Dat leggen we hieronder uit.

Is de hoogte van je kruipruimte lager dan 35 centimeter?

Bodemisolatie is een mogelijkheid als je een ondiepe kruipruimte hebt. Er geldt: des te dikker de laag EPS-parels, des te hoger de isolatiewaarde.

Volgens het bouwbesluit van tegenwoordig moet bij nieuwbouw een vloer een Rc-waarde hebben van minimaal 3 m2K/W. Voor EPS-parels met 20 cm dikte met lambda betekent dit: 0,2 / 0,042 = 4,75 m2K/W, dat is ruim boven de 3. Bron 3.

Bij het isoleren met andere materialen heb je bij betonnen en houten vloeren in de meeste gevallen een hoogte van 35 cm of meer nodig.

Bodemisolatie met parels? Ook bij hoge vochtigheid en kruipruimtes lager dan 35 centimenter

Is de kruipruimte lager dan 35 centimeter? Overweeg dan allereerst om deze uit te graven. Kan dit niet? Dan is bodemisolatie met parels een mogelijkheid voor deze kruipruimtes. Er wordt een laag EPS-korrels onder de vloer gespoten.

EPS is een soort piepschuim. Dit materiaal is dus bestand tegen water. Toch kan dit nadelig zijn bij houten vloeren: het vocht kan de houten vloer aantasten. Ook zorgt het vocht voor minder goede isolatie. Een ander nadeel is dat de kruipruimte minder goed bereikbaar is.

Nadelen bodemisolatie

Je leest door dit artikel heen dat er best wat nadelen kleven aan bodemisolatie. De luchtlaag die ontstaat tussen de vloer en bodem is een groot nadeel.
Sinds 2009 komt de vraag naar voren of bodemisolatie zelfs een averechts effect heeft. Ja, het helpt iets tegen vocht. Maar het is nadelig voor de isolatiewaarde van de vloer. Laat je dus goed informeren voordat je bodemisolatie aanbrengt of laat aanbrengen.

Biofoam bodemisolatie

Een ander nadeel is dat reguliere EPS-korrels van plastic zijn. Biofoam korrels zijn dan een alternatief.

Boven op de houten vloer isoleren 6 cm

De houten van boven isoleren? Dat kan! Je brengt een laag van zo’n 6 cm aan op de vloer. Check goed of dit lukt met deuren, plinten en de hoogte van de kamer, voordat je de vloer van boven isoleert.

Ook nadat de vloer aan de bovenkant geïsoleerd is, is het belangrijk om de kruipruimte te blijven inspecteren. Deze moet droog zijn en blijven.

Vloer vervangen?

Twijfel of bodemisolatie slim is, maar weet je in je achterhoofd dat de vloer eigenlijk vervangen moet worden? Kies dan voor vervangen, zo luidt het advies van Milieu Centraal.

Voordat je een houten vloer gaat isoleren – hoe vochtig is de kruipruimte?

Het isoleren van een houten vloer is een vak apart. De stelregel daarbij is: de houtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 20%. Is het wel hoger, dan kun je niet starten met isoleren.

Let op: houtvochtigheid is anders dan de vochtigheid in de kruipruimte. Veel kruipruimtes hebben een relatieve luchtvochtigheid van 85 tot 100 procent.

Wil je toch de houten vloer isoleren? Kijk dan eerst of er water in de kruipruimte staat. Ook een vochtige kruipruimte is nadelig.
Isoleren is daarom niet altijd mogelijk. Zelfs na het isoleren kan de houten vloer vochtig worden. Omdat het vocht niet weg kan, ontstaat er een rottingsproces. Dit kan de sterkte van de vloer aantasten.

Tussen de balken isoleren – Gebruik ook bodemfolie

Een houten vloer tussen de balken isoleren werkt goed. Met minerale wolplaten zoals glaswol en steenwol heb je zo’n 14 centimeter nodig. Ook hier geldt dat het hout niet te vochtig mag zijn.

Kies voor een totaaloplossing

Wil je alles in één keer goed aanpakken? Vervang dan je houden vloer door een schuimbetonvloer mét vloerverwarming! Een schuimbetonvloer heeft meerdere voordelen:

  • Je bent definitief verlost van de krakende houten vloer
  • De kruipruimte is opgevuld met schuimbeton
  • Geen last meer van ongedierte, vocht en stank
  • Schuimbeton zorgt voor een optimaal isolerende laag onder de vloerverwarming
  • Schuimbeton is volledig recyclebaar
  • Jouw huis wordt heerlijk warm!

Een schuimbetonvloer is eenvoudig aan te brengen en is een duurzame oplossing voor de lange termijn. Meer weten? Vraag onze adviseurs of bereken direct een prijs (zonder in te loggen)

Gerelateerde blogs