Welke renovatievloer kies jij?

ONDERZOEK – wij leiden je door het doolhof van renovatievloeren in de woningbouw. Wanneer je als particulier je oude houten vloer wenst te vervangen door een nieuwe betonvloer, kom je in terecht in een doolhof aan informatie.

Want wat is de meest duurzame en kostenbesparende keuze? En wat zijn de sterke en minder sterke eigenschappen van de verschillende vloertypen?

Om je keuze te vereenvoudigen, zetten wij vijf vloerrenovatiesystemen op een rijtje. Doe er je voordeel mee! Maar voordat we beginnen moeten we eerst vaststellen wat een renovatievloer precies is. We gaan snel verder. 

Wat is een renovatievloer?

Een renovatievloer is een nieuwe vloer in een bestaande woning. In oudere woningen is de begane grondvloer vaak van hout. Deze zijn in de loop van de tijd aan vervanging toe. Reden is dat bewoners last hebben van krakende vloeren, stank of vocht onder de vloer. Of om te isoleren natuurlijk.

Bewoners besluiten dus een bestaande woning of pand te renoveren, en daarbij de vloer vervangen. Daarom wordt het een renovatievloer genoemd.

Benieuwd wat het vervangen van een houten vloer kost? Bereken direct de prijs van een renovatievloer met deze rekentool. Of lees eerst meer informatie. 

Vergelijking en infomatie over renovatievloeren

Voordelen

Een algemeen voordeel bij het vervangen van je oude houtenvloer door een betonvloer is dat je verlost bent van koude voeten. Problemen als doorbuigen, kraken, piepen en vooral houtrot behoren tot het verleden. Wanneer je kiest voor de Faber Comfortvloer is de combinatie met vloerverwarming aan te bevelen, een duurzaam en energiebesparend verwarmingssysteem.

Aandachtspunten

Aangeraden wordt te kiezen voor een Rc-waarde van 3,5 daar deze isolatiewaarde voldoet aan het huidige bouwbesluit en gunstig is voor je energielabel. Bij een lager isolatiewaarde bespaar je namelijk minder energie, tevens zal een hogere isolatiewaarde dan 3,5 nauwelijks extra rendement opleveren.

Kosten

Graag hadden wij in dit artikel inzicht gegeven in de prijsverschillen. Wees alert en vergelijk de prijzen, want daar blijken aanzienlijke verschillen te bestaan. Helaas willen verschillende producenten niet meewerken aan dit prijsvergelijk, mede omdat de meeste vloeren worden geleverd via de bouwmaterialenhandel. Niet iedereen biedt vloerverwarming dat het vergelijk ook lastig maakt.

VBI PS-renovatievloer Standaard

De PS-renovatievloer van VBI is een begane grondvloer die bestaat uit stalen liggers met EPS-vulelementen, waarop een gewapende druklaag wordt aangebracht. Het gewicht van de vloer bedraagt 177 kg/m2, en aanzienlijk lichter dan de traditionele PS-renovatievloer, maar ze weegt nog steeds meer dan de oorspronkelijke houten balkenvloer.

Een pluspunt is de grotere hart-op-hartafstand van de liggers van 90 in plaats van 60 cm. Met de PS-isolatievloer haalt men een Rc-waard van 3,5 bij witte liggers en 5 bij het gebruik van grijze liggers. Het droge bouwsysteem, dat arbeidsintensiever is, kan worden vervangen door een nat bouwsysteem.
Bron

FeNB2

De FeNB2 renovatievloer van Staalframebouw is eveneens een droogbouwsysteem. De naam staalframebouw geeft al aan dat de vloer is opgebouwd vanuit een prefab staalframe en bestaat uit een glaswol geïsoleerd frame van verzinkte plaatstalen C- en U- profielen, afgewerkt met plaatmateriaal. Ofschoon de uiteindelijke vloerafwerking nog in het werk plaatsvindt, zijn de kant-en-klare elementen ook aan de bovenzijde al voorzien van een circa 8 mm dikke toplaag. De 30 mm dikke isolatielaag aan de onderzijde voorkomt een koudebrug. Het plaatsen van de elementen en het uiteindelijk aanbrengen van de afwerklaag maakt het tot een arbeidsintensief systeem. De vloer heeft een hoge Rc-waarde en dampdichtheid. Er zijn overspanningen mogelijk tot meer dan 6 meter. Het meest bijzondere aan het systeem is de keuzevrijheid. Op de gestandaardiseerde liggers na is de opbouw vrij inwisselbaar, en kan men gipsplaten toepassen, maar ook damp remmende beplating in de kruipruimte.
Bron

Lewis Zwaluwstaartplaten

Bij de Lewis zwaluwstaartplaten dient de bestaande houten vloer als draagconstructie. Indien de totale houten balklaag niet meer bruikbaar is, dan is het verstandig om te kiezen voor de VBI PS-renovatievloer Semi droog. Na renovatie heeft men het comfort van een betonvloer, maar dient wel nagedacht te worden over de wijze van isoleren. De Lewis vloer heeft een hoge draagkracht (ook puntlasten!). De vloer heeft een hoge contact geluidsisolatiewaarde. Het is mogelijk om vloerverwarming in de Lewis vloer op te nemen. Een Lewis topvloer is een oplossing voor de semi-droge uitvoering van de VBI PS-renovatievloer.
Bron

Faber Comfortvloer

Faber Comfortvloer is binnen ongeveer één week eenvoudig aan te brengen. Door gebruik te maken van het isolerende Schuimbeton is de vloer licht in gewicht en optimaal isolerend.
Zoals de naam al zegt is het vooral een comfortvloer voor mensen die houden van aangename warmte in huis. Om het comfort te optimaliseren kun je kiezen voor vloerverwarming, die gebruiksklaar wordt aangesloten op de bestaande C.V.-installatie.
Bij het aanbrengen van de vloer worden fundering en muren ontzien en dient te kruipruimte als mal voor de nieuwe vloer. Naast een basis van isolerend Schuimbeton, wordt de vloer afgewerkt met een anhydriet gietdekvloer. Het Schuimbeton bestaat voor 70 procent uit lucht, dit zorgt voor een zeer lichte vloer met een hoge isolatiewaarde van Rc 3,5 bij 38cm Schuimbeton. De vloer laat zich snel en eenvoudig aanbrengen binnen een week.
Bron

Reno Duro renovatievloer

Het Reno Duro renovatievloer is een droogsysteem waarvan de liggers bestaan uit met staal gewapende kunststof. Deze liggers zijn ongevoelig voor vocht. Verder bestaat het systeem uit isolerende polystyreen elementen, afgedekt met damp remmende folie en de vloer kent een laag eigen gewicht van 30 kg per m2. Er komt geen constructief beton en geen cementdekvloer op de Reno Duro. De liggerhoogte bedraagt 180 mm voorzien van wapening’en EPS-vulelementen. De Rc-waardes zijn: 3,5 en 5,0m²K/W. De Reno Duro-vloer maakt deel uit van het Renomaat-concept van De Hoop Pekso.
Bron

Conclusie

De algehele conclusie mag zijn dat de kwaliteit van de vloeren de diverse type vloeren niet zoveel verschil uitmaakt. Wel een aanzienlijk verschil maakt het gewicht van de vloeren. De Schuimbetonvloer van Faber is qua gewicht duidelijk in het voordeel. Wat de RC-waarde betreft halen alle vloeren de gewenste waarde boven de 3,5. Het aanbrengen van de vloer varieert tussen anderhalve dag en drie werkdagen. Gezien de prijsverschillen tussen de verschillende vloersystemen, raden wij je aan om je vooraf goed te informeren.

Onderzoek in opdracht van Faber Comfortvloer