Bij het isoleren van je vloer komen ontzettend veel vragen voorbij. Zo zijn er nogal wat methoden om je vloer van isolatie te voorzien. Een van deze methodes is door thermokussens te plaatsen, maar wat zijn thermokussens eigenlijk? Is het een goede methode? Wat zijn de voor- en nadelen? Vragen waar we in deze blog een antwoord op proberen te geven!
We starten met een korte uitleg, want je moet natuurlijk wel weten waar we over praten. Thermokussens zijn lagen van reflecterende folie met lucht ertussen. De lucht tussen deze lagen zorgt voor de isolerende werking.
Thermokussens of isolatiekussens, is dat hetzelfde?
Een belangrijke eerste vraag tijdens je onderzoek. In principe gebruiken thermokussens en isolatiekussens dezelfde techniek als basis en zijn het dus dezelfde soort producten. Het verschil zit hem vooral in de fabrikant. Thermokussen is een merknaam van Tonzon en natuurlijk verschilt hun product op een aantal zaken wel van andere bedrijven. Let daarom goed op de isolatiewaardes als je op zoek gaat naar een van deze producten.
Wat isoleert beter? PUR of thermokussens
Als je kijkt naar de isolatiewaarde, dan isoleren thermokussens beter dan PUR-schuim. Daarnaast moet je goed kijken naar de manier waarop de isolatie werkt. Bij thermokussens werkt de isolatie op de gehele vloer op een gelijke manier, inclusief de randen. Bij PUR-schuim heb je te maken met de verdeling van de PUR en de brug tussen de fundering en de muren. Daardoor zal je bij PUR-schuim een minder goede verdeling van de warmte en kou hebben.
Kosten van thermokussens. Waaruit bestaat de totale prijs bij complete vloerisolatie en bodemisolatie?
De prijs van thermokussens is snel uitgerekend. Je kijkt hoeveel je nodig hebt en bestelt voldoende voor jouw thuissituatie. Maar, daar is het natuurlijk niet klaar mee. De thermokussens zullen ook moeten worden geïnstalleerd door een bekwame monteur. Laat dit ook altijd door een specialist uitvoeren, want het garandeert een hoge isolatiewaarde. Al met al moet je bij een doorsnee huis op een kostenplaatje rekenen van zo’n €35 tot €40 per vierkante meter, inclusief arbeids- en materiaalkosten.
Voordelen van thermokussens
De voordelen van thermokussens zijn met name te vinden in de hoge isolatiewaarde. Deze isolatiewaarde zorgt bovendien voor een kostenbesparing en een aangenamere leefomgeving. Een ander voordeel is dat de isolatie overal gelijk is waardoor de ene hoek van je huis niet warmer/kouder is dan de andere. Door een goede plaatsing Daarnaast is het een relatief goedkope methode om te isoleren. Je hoeft voor het aanbrengen van thermoskussens niet te slopen, maar het is wel belangrijk dat je een kruipruimte hebt.
Nadelen van thermokussens
Een van de voordelen van thermokussens is ook een nadeel. Doordat ze een gelijke manier van isolatie vormen kan schade door bijvoorbeeld ongedierte de hele vloer beïnvloeden. In tegenstelling tot andere vormen van isolatie zijn de kussens verder niet brandwerend en zijn ze best lastig om goed te plaatsen. Dat laatste zorgt voor de noodzaak van een goede monteur en daardoor extra kosten.
Daarnaast behoud je bij het plaatsen van thermokussens de nadelen van een traditionele kruipruimte onder je woning. Water kan nog altijd blijven staan onder de thermokussens en daardoor krijgt ook stank de ruimte om je woning te betreden. Doordat er een ruimte onder de vloer is krijgt ook ongedierte nog altijd de kans om zich onder je huis te nestelen.
Wanneer thermokussens gebruiken?
Thermokussens zijn geschikt voor ieder huis dat over een kruipruimte beschikt. Heb je geen kruipruimte, dan is deze vorm van isolatie geen optie voor de verduurzaming van jouw woning. Wel is het natuurlijk belangrijk hoe deze kruipruimte is ingedeeld en waar je leidingen/bekabeling langsgaan. Vraag altijd eerst een expert om te kijken of het voor jouw huis de beste oplossing is.
Schuimbeton is hét alternatief voor thermokussens bij het isoleren van houten vloeren
Het beste alternatief voor thermokussens is een vloer van schuimbeton. Bij Faber Comfortvloer hebben wij ontzettend veel ervaring met het plaatsen van deze vorm van isolatie. Inmiddels zijn er duizenden houten vloeren vervangen voor de isolerende Faber Comfortvloer. Een schuimbeton vloer beschikt over een hogere isolatiewaarde, je hebt geen risico dat het beschadigd raakt, het lost vochtproblemen op, voorkomt ongedierte en rare luchtjes uit je kruipruimte. Hoe dit kan? Omdat je bij een vloer van schuimbeton de kruipruimte vult met een grote laag schuimbeton. Je vervangt loze ruimte door isolatie!
Kies jij voor half isoleren of ga je voor het totaalpakket? De keuze ligt bij jou, maar wij helpen je graag de stap naar schuimbeton zetten!
Meer weten of wil je een van onze experts wat vragen? Neem dan contact op met Faber Comfortvloer!