< Naar overzicht

Renovatievloer kiezer

22 januari 2024

Renovatievloeren – Hoe kies je de beste?

ONDERZOEK – wij leiden je door het doolhof van renovatievloeren in de woningbouw. Wanneer je als particulier je oude houten vloer wenst te vervangen door een nieuwe betonvloer, kom je in terecht in een doolhof aan informatie.

Want wat is de meest duurzame en kostenbesparende renovatievloer? En wat zijn de sterke en minder sterke eigenschappen van de verschillende vloertypen?

Om je keuze te vereenvoudigen, zetten wij zeven renovatievloeren op een rij. Doe er je voordeel mee.

Voordat we beginnen moeten we eerst vaststellen wat een renovatievloer precies is. We gaan snel verder.

Wat is een renovatievloer?

Een renovatievloer is een nieuwe vloer in een bestaande woning. In oudere woningen is de begane grondvloer vaak van hout. Deze zijn in de loop van de tijd aan vervanging toe.

Reden is dat bewoners last hebben van krakende vloeren, stank of vocht onder de vloer. Of om te isoleren natuurlijk.

Bewoners besluiten dus een bestaande woning of pand te renoveren, en daarbij de vloer te vervangen. Daarom wordt het een renovatievloer genoemd.

Benieuwd wat het vervangen van een houten vloer kost? Bereken direct de prijs van een renovatievloer met deze rekentool. Of lees eerst meer informatie. 

Waarom juist het vervangen van een houten vloer?

Vocht is vaak de reden dat de houten vloer in slechte staat verkeerd. Ga je de vloer renoveren, maar je doet niets aan de vochtproblemen?
Dan is de kans groot dat de vloer snel opnieuw gaat verrotten. En zelfs een gerenoveerde houten vloer is vaak geen optimale combinatie met vloerverwarming.

Reden genoeg om je verder te verdiepen in écht goede isolatie.

En wat bedoelen we dan met vloer renovatie?

Met vloer renovatie wordt het opknappen van de bestaande vloer bedoelt. Ga je grondig te werk? Isoleer dan gelijk toekomstbestendig en kies dan voor een nieuwe renovatievloer.

Is het alleen voor de beganegrondvloer?

Verreweg de meeste renovatievloeren worden aangebracht op de begane grond. Het gaat dan om houten vloeren, want die hebben nu eenmaal veel meer last van vocht en ongedierte.

Kosten

Graag hadden wij in dit artikel inzicht gegeven in de prijsverschillen. Wees alert en vergelijk de prijzen, want er zijn aanzienlijke verschillen.

Helaas willen verschillende producenten niet meewerken aan deze prijsvergelijking. Mede omdat de meeste vloeren worden geleverd via de bouwmaterialenhandel. Niet iedereen biedt vloerverwarming en dat maakt het vergelijken ook lastig.

Vooral in 2021 en 2022 stijgen de losse materiaalprijzen aanzienlijk door de ontwikkelingen in de wereldeconomie. Daarom is deze rekentool handig om direct een goede prijs te berekenen.

Hoe kies je de beste renovatievloer?

1. Faber Comfortvloer

Faber Comfortvloer® is binnen één week eenvoudig aan te brengen. Door gebruik te maken van het isolerende schuimbeton is de vloer licht van gewicht en optimaal isolerend.

Zoals de naam comfortvloer al zegt zoeken mensen vooral het comfort van een aangename warme vloer in huis. Terwijl ze tegelijkertijd besparen op de energierekening. Om het comfort te optimaliseren kun je kiezen voor vloerverwarming, die gebruiksklaar wordt aangesloten op de bestaande cv-installatie of warmtepomp.

Bij het aanbrengen van de vloer worden fundering en muren ontzien en dient de kruipruimte als mal voor de nieuwe vloer.

Naast een basis van isolerend schuimbeton, wordt de vloer afgewerkt met een anhydriet gietdekvloer.

Het schuimbeton bestaat voor 70 procent uit lucht, dit zorgt voor een zeer lichte vloer met een hoge isolatiewaarde van Rc 3,5 bij 38 cm schuimbeton. De vloer laat zich snel en eenvoudig aanbrengen. Deze is gereed binnen één week.

Bron

Voordelen:

 • Klaar voor aansluiting op een een warmtepomp
 • Klaar voor gasloos verwarmen
 • 20% besparen op je energierekening
 • 20% hogere isolatiewaarde door de luchtbelletjes in het beton
 • Hoog rendement in combinatie met vloerverwarming
 • Duurzame oplossing tegen vocht, schimmel en ongedierte
 • 100% recyclebaar en afbreekbaar.
 • Schuimbeton kan volledige opnieuw worden gebruikt
 • 65% minder materiaal omdat er lucht in zit
 • Zeer goede MKI waarde
 • Zeer goede LCA waarde
 • Schuimbeton gaat nooit rotten en gaat levenslang mee

2. Renovatievloer met beton

De term renovatievloer wordt vaak gebruikt in combinatie met beton. Het beton heeft daarbij te maken met de keus van het type afwerkvloer. Het is dus niet echt een soort renovatievloer.

Woning na het storten van de dekvloer. Dit is de laatste laag van de renovatievloer.

3. VBI PS-renovatievloer standaard

Een ander type renovatievloer is een traditionele broodjesvloer: de VBI PS-renovatievloer.

Het is een begane grondvloer die bestaat uit stalen liggers met EPS-vulelementen. Daarop wordt een gewapende druklaag wordt aangebracht. Het gewicht van de vloer bedraagt 177 kg/m2, en is aanzienlijk lichter dan de traditionele PS-renovatievloer. Maar het weegt nog steeds meer dan de oorspronkelijke houten balkenvloer.

Een pluspunt is de grotere hart-op-hartafstand van de liggers van 90 in plaats van 60 cm. Met de PS-isolatievloer haalt men een Rc-waarde van 3,5 bij witte liggers en 5 bij het gebruik van grijze liggers. Per situatie moet worden gekeken of er gekozen moet worden voor het standaard, droge of semi-droge systeem.

Bron

4. Havebo sl combinatievloer

De sl-combinatievloer lijkt wat betreft opbouw erg op de ps-renovatievloer. Ook dit is een broodjesvloer.

De vloer heeft de volgende eigenschappen:

 • EPS piepschuim element met 3 verschillende lambda waarden
 • Stalen liggers van 5 kg per strekkende meter
 • Gewicht met een afwerklaag tot 21 kg / m²
 • Gewicht inclusief druklaag is maximaal 136 kg / m²
 • Rc waardes door grafiet deel in EPS piepschuim elementen
 • Rc. waarde van 3,00 t/m 6,50 m² K/W
 • 90 soorten lengte van liggers
 • Voorgeboorde hoeklijnen
 • Zelfklevend oplegvilt voor verwerking

Bron

Waar moet je op letten:

 • Is vloerverwarming gewenst? Want mogelijk moet deze apart van de sl-combinatievloer worden geplaatst.
 • De isolatiewaarde van het eps piepschuim wordt na verloop van tijd minder sterk.
 • Je ventilatie in de kruipruimte moet optimaal blijven.

5. De hoop pekso renovatievloer: Reno Acero of Concreto renovatievloer

Het Reno Acero of Concreto renovatievloer is een droog systeem met stalen gecoate liggers.

Deze liggers zijn ongevoelig voor vocht. Verder bestaat het systeem uit isolerende EPS elementen, eventueel afgedekt met dampremmende folie. De vloer kent een laag eigen gewicht van 20 kg per m2.

Er komt geen constructief beton en geen cementdekvloer op de Reno. De liggerhoogte bedraagt 180 mm voorzien van wapening en EPS-vulelementen. De Rc-waardes zijn: 3,7 en 5,0m²K/W. De Reno Duro-vloer maakt deel uit van het Renomaat-concept van De Hoop Pekso.

Bron

Een droog systeem met stalen gecoate liggers. Deze zijn ongevoelig voor vocht.

6. FeNB2 staalframebouw

De FeNB2 renovatievloer van Staalframebouw is een droogbouwsysteem. De naam staalframebouw geeft al aan dat de vloer is opgebouwd vanuit een prefab staalframe. Deze bestaan uit een met glaswol geïsoleerd frame van verzinkte plaatstalen C- en U- profielen, afgewerkt met plaatmateriaal.

De uiteindelijke vloerafwerking wordt ter plekke gedaan. Aan de bovenkant wordt een toplaag geplaatst van circa 8 mm. Bovenop wordt eventueel nog een anhydriet vloeivloer geplaatst.

De 30 mm dikke isolatielaag aan de onderzijde zorgt voor een koudebrug. Het plaatsen van de elementen en het uiteindelijk aanbrengen van de afwerklaag maakt het tot een arbeidsintensief systeem. De vloer heeft een hoge Rc-waarde en dampdichtheid.

Er zijn overspanningen mogelijk tot meer dan 6 meter. Het meest bijzondere aan het systeem is de keuzevrijheid. Op de gestandaardiseerde liggers na is de opbouw per situatie aan te passen. Zoals gipsplaten maar ook damp remmende beplating in de kruipruimte.

Bron

7. Lewis Zwaluwstaartplaten

De sl-combinatievloer lijkt wat betreft opbouw erg op de ps-renovatievloer. Ook dit is een broodjesvloer.

Bij de Lewis zwaluwstaartplaten dient de bestaande houten vloer als draagconstructie.

Het is dus belangrijk te controleren of de houten vloer niet verrot of aangetast is door vocht.
Indien de totale houten balklaag niet meer bruikbaar is kan worden gekeken naar de andere manieren van vloerrenovatie.

Na renovatie heeft men het comfort van een betonvloer, maar moet wel nagedacht worden over de manier van isoleren. De Lewis vloer heeft een hoge draagkracht. De vloer heeft een hoge contact geluidsisolatiewaarde. Het is mogelijk om vloerverwarming in de Lewis vloer op te nemen. Een Lewis topvloer is een alternatieve oplossing voor de semi-droge uitvoering van de VBI PS-renovatievloer. Een andere alternatief is de Duofor renovatievloer met zwaluwstaarten.

Nadelen:

Een nadeel van dit type vloer is dat de vloer hoger wordt en niet meer aansluit bij de kozijnen en deuren. Dat is vooral het geval bij de keus in combinatie met vloerverwarming.

Bron

Hoe kies je de beste geïsoleerde renovatievloer?

Een algemeen voordeel bij het vervangen van je oude houten vloer door een renovatievloer is natuurlijk de besparing op energiekosten en een aangenaam warm huis. Duurzaamheid speelt hierbij ook een grote rol, en je wilt je natuurlijk alvast voorbereiden op gasloos wonen.

Als je kiest voor de Faber Comfortvloer® is de combinatie met vloerverwarming aan te bevelen. Dit is de ideale oplossing voor een compleet duurzaam en energiebesparend verwarmingssysteem.

Aandachtspunten
Aangeraden wordt te kiezen voor een Rc-waarde van 3,5. Deze isolatiewaarde voldoet in 2021 aan het bouwbesluit en is gunstig is voor je energielabel. Bij een lagere isolatiewaarde bespaar je namelijk minder energie. Aan de andere kant zal een hogere isolatiewaarde dan Rc 3,5 nauwelijks extra rendement opleveren.

Dwarsdoorsnede renovatievloer met schuimbeton en vloerverwarming.
Dwarsdoorsnede renovatievloer met schuimbeton.

Gerelateerde blogs