< Naar overzicht

Isolatie met purschuim of schuimbeton – Welke kies je?

15 november 2022

Deze blog legt uit hoe je je woning kunt isoleren met purschuim of schuimbeton. Hoewel pur ook voor veel andere dingen gebruikt wordt, gaan we in deze blog alleen in op vloerisolatie. We vertellen welke soorten pur je kan gebruiken om de vloer te isoleren.

Samenvatting van de blog:

Purschuim

Traditioneel purschuim is hard en dat geeft problemen bij waterlekkage. Het is onmogelijk te achterhalen waar het water vandaan komt. Daarnaast bevat het schadelijke stoffen die in sommige gevallen tot gezondheidsklachten leiden.

Icynene schuim

Dit schuim wordt aan de onderkant van de vloer gespoten. Het voordeel ten opzichte van gewoon purschuim is dat icynene schuim weer kan opdrogen, nadat het vochtig is geworden. Met goede ventilatie in de kruipruimte is dit een prima isolatiemateriaal voor betonnen vloeren.

Schuimbeton

Schuim in schuimbeton? Dat betekent niet dat er schuim inzit. Het wordt zo genoemd, omdat het een luchtig soort beton is. Het voelt bijna als schuim. Er zitten isolerende luchtbelletjes in het beton. Daarom is dit een ideaal isolatiemiddel als je de houten vloer wil vervangen en direct vloerverwarming wilt aanbrengen. Daarover straks meer.

Wat is isolatieschuim?

Isolatieschuim is bekend als schuim in een bus die je bij de bouwmarkt koopt. Dit is purschuim. Het wordt vooral gebruikt als opvulling van gaten en grote kieren.

Toepassingen:

Heb je bijvoorbeeld het dak geïsoleerd met PIR-platen? Grote kans dat er stukjes niet opgevuld zijn. Isolatieschuim wordt dan met een purpistool aangebracht.

Isolatiemiddel:
De isolatiewaarde hangt af van de dikte.

Wat is gespoten purschuim? En wat is de isolatiewaarde?

Pur is de afkorting voor polyurethaan en het is een polymeer.

Pur bestaat in twee vormen:

 • Zachte soorten schuim dat wordt gebruikt in stoelbekleding, matrassen en meer;
 • Harde soorten schuim. Bij het schuim wordt een blaasmiddel toegevoegd. Zo ontstaat er een hard schuim met isolerend gas. Het wordt gebruikt in gebouwen, koelkasten, purschuim, spuitbussen en meer.

Gespoten purschuim wordt op verschillende manier in huis gebruikt als isolatiemateriaal:

 • Wanden
 • Vloeren
 • Dakisolatie
 • Spouwmuren

Purschuim als middel om de vloer te isoleren?

Bekijk dan eerst deze video. Zo weet je goed waar je op moet letten:

Kun je purschuimisolatie zelf doen?

Dat verschilt per soort purschuim:

 • Isolatieschuim uit bus kun je prima zelf aanbrengen bij het isoleren van kleine stukken op zolder of op de muur;
 • Gespoten purschuim als isolatie onder de vloer mag je niet zelf uitvoeren. Laat dit in alle gevallen door een professioneel bedrijf doen. Volgens het Bouwbesluit 2012 mogen bewoners niet aanwezig zijn in huis tijdens het aanbrengen, en de twee uur daarna.
Schuimbeton is een innovatie vloerisolatie

Vergelijking vloerisolatie met gespoten purschuimen en schuimbeton

Gespoten purschuimSchuimbetonIcynene schuimEcofoam purschuim
ToepassingWand, vloer, dak, spouwmuurVloerVloerVloer
Hard of zachtHard en zachtHardZachtHard
Open of dichtDichtDichtDamp openDicht
Rd-waarde4 bij 12 cm3,5 bij 40 cm3,95 bij 20 cm3,5 bij 11 cm
Schadelijke stoffen bij brandJaNeeJaJa
Stopt geurtjes en schimmelsNeeJaNeeNee
Geschikt voor houten vloerWisselendJaMinderNee
RecyclebaarNeeJaNeeNee

Wat is ecofoam?

Ecofoam is een soort purschuim. Het is een harde soort. Het houdt dus vocht tegen en ademt niet. Bij een vochtige kruipruimte is dit een nadeel. Het vocht blijft aan het schuim hangen.

Waarom wordt het geen purschuim genoemd, maar wel Ecofoam? De reden is dat er water gebruikt wordt tijdens het aanbrengen. Dat is milieuvriendelijker, want bij purschuim wordt gas gebruikt.

Toepassingen
Ecofoam wordt gebruikt voor het isoleren van daken, vloeren en wanden.

Nadelen van ecofoam

Het heeft een gesloten celstructuur. Dat is nadelig als er bijvoorbeeld lekkage in een leiding ontstaat. Ecofoam zit om de leidingen heen gespoten. Het Ecofoam purschuim houdt het water tegen. Het water zoekt zijn weg en kan dus op een heel andere plek tevoorschijn komen.

De gesloten celstructuur maakt ook dat het minder geschikt is voor houten vloeren. Het hout kan onvoldoende ademen.

Wat is JetSpray?

JetSpray bestaat uit glaswolvlokken die tegen de onderkant van de vloer worden gespoten. JetSpray is dus geen purschuim.

Nadeel van JetSpray

Het kan niet worden gebruikt voor het isoleren van houten vloeren.

Wat is icynene schuim?

Icynene schuim wordt steeds vaker gebruikt in plaats van purschuim. De onderkant van de vloer wordt door een gecertificeerd bedrijf ingespoten.

Rd-waarde icynene schuim

14 centimeter icynene schuim heeft een Rd-waarde van 3.68.

Gassen
Bij Icynene vloeren is de damp open. Dat betekent dat de cellen open zijn. Wordt het vochtig, dan kan het ook weer opdrogen. Bij het uitharden wordt het schuim geblazen op waterbasis. Dat is dus minder schadelijk dan pur, waarbij gassen worden gebruikt. Net als bij ander purschuim mag je tijdens, en 2 uur na het aanbrengen, niet in de woning aanwezig zijn in verband met gassen.

Nadelen van icynene schuim

Ook in Icynen zit isocyanaat. De RIVM is bezig met het onderzoeken van de gezondheidseffecten van dat bestandsdeel. Bron: RIVM . In de bouwsector zijn de meningen verdeeld. Bron: Bouwwereld . Vraag daarom na bij de leverancier als je onzeker bent of icynene geschikt is voor de isolatie van je vloer.

Werkt het ook als geluidsisolatie?

Soms wel, Soudal heeft bijvoorbeeld purschuim dat gebruikt wordt om wanden te isoleren tegen geluid.

Nadelen van purschuim als isolatie. En is het schadelijk?

Nadelen zijn:

 • Pur heeft een chemische verfachtige geur. Ventileer dus goed tijdens isolatiewerkzaamheden.
 • Houten vloeren zijn niet geschikt om te isoleren met gespoten pur met gesloten cellen.
 • Verwijderen is lastig. De kruipruimte en het leidingwerk zijn minder toegankelijk.
 • Spouwmuurisolatie met purschuim is niet zonder risico. Vooral als er al isolatie in de spouwmuur zit. Het purschuim kan uitzetten en scheuren in de muur veroorzaken.

Purschuim komt regelmatig negatief in het nieuws:

 • Het RIVM onderzoekt de gezondheidseffecten Bron: RIVM
 • In de bouwsector zijn de meningen verdeeld. Bron: Bouwwereld

Is purschuim brandbaar?

Dat is afhankelijk van het soort pur. Er is ook brandwerende pur. Bij brand kan wel dikke giftige rook vrijkomen. Maar dat is bij andere kunststoffen binnen de woning ook het geval.

Is het waterdicht?

Er zijn verschillende soorten. Gesloten cellen houden het water tegen. Damp-open cellen houden het water niet vast.

Isoleren met schuim bij een betonvloer of houten vloer – Wat zijn de verschillen?

Purschuim is minder geschikt voor houten vloeren. Purschuim met gesloten cellen ademt niet. Dit kan ervoor zorgen dat hout gaat rotten.

Damp-open purschuim is in principe wel geschikt voor houten vloeren. Het is jammer dat daarmee de krakende houten vloer, het ongedierte en het vocht in de kruipruimte niet zijn opgelost. Wil je ook vloerverwarming? Laat je dan eerst goed informeren of dit mogelijk is.

De houten vloer vervangen voor schuimbeton met vloerverwarming is een nieuwe innovatieve oplossing.

Pur isolatieplaten

Pur isolatieplaten worden gebruikt als vloerisolatie. De isolatiewaarde is ongeveer gelijk aan Purschuim. Let op dat er geen gaten en kieren tussen de platen blijven zitten. Dit vermindert de isolatiewaarde aanzienlijk. Plak de kieren af met tape. Zorg ervoor dat de platen goed vast blijven zitten aan de onderkant van de vloer en controleer dit.

Risico’s bij isoleren van een houten vloer

Er zijn risico’s bij het isoleren van de houten vloer. Dat komt door de wisselende temperatuur en vochtigheid in de kruipruimte.
Isoleer je de houten vloer met purschuim, dan zorgen de gesloten cellen dat het vocht niet weg kan. De houten vloer begint dan te rotten.

Een duurzame oplossing is schuimbeton. Dat is een langetermijnoplossing in combinatie met vloerverwarming.

Is PU-schuim hetzelfde als purschuim?

PU is de bredere verzamelterm en staat voor polyurethaan. Purschuim is de bekendste en is een soort PU-schuim. Van polyurethaan worden veel meer producten gemaakt.

Is purschuim van de Gamma, Action en isolatieschuim hetzelfde?

Vaak wel. Vaak wordt er de bus purschuim mee bedoeld die je koopt bij de bouwmarkt of winkel.
Er is soms wat verwarring. Icynene is ook een type purschuim en wordt ook gebruikt om te isoleren. Het wordt dus ook wel isolatieschuim genoemd.
Goed opletten dus.

Wat zijn de kosten per soort?

De kosten variëren per soort en dikte. JetSpray begint bijvoorbeeld bij € 37,- per m2. Maar dit kan niet worden gebruikt voor het isoleren van houten vloeren. Hetzelfde geld voor Ecofoam.

Houten vloer isoleren met isolatieschuim of schuimbeton?

Wil je een houten vloer isoleren en denk je na over vloerverwarming? Dan is schuimbeton een nieuwe, innovatieve oplossing.

De houten vloer vervang je voor een isolerende laag schuimbeton. Deze betonsoort bevat luchtbelletjes die uitstekend isoleren. Daar bovenop wordt vloerverwarming gelegd. Het schuimbeton isoleert en zorgt dat de warmte naar boven gaat. Tussen de vloerverwarming wordt een laagje anhydriet gelegd. Dit geleidt de warmte optimaal.

Voordelen van schuimbeton:

 • Volledige te recyclen
 • Een alles-in-één-oplossing
 • 20% besparen op je energierekening
 • Geschikt voor vloerkoeling en gasloos verwarmen

Meer weten?

Bekijk hier wat de kosten zijn.

Of lees meer informatie over dit schuimbeton als vloerisolatie.

Gerelateerde blogs